Megjelent a Vigilia júliusi száma

Kultúra – 2023. július 8., szombat | 13:00

A Vigilia ez évi hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Az összefogásnak és az együttműködésnek olyan lehetőségei is vannak, amelyeknek komoly nehézségekkel kell megküzdeniük. Ilyennek tekinthető mind a szinodalitás eszméje, mind az ökumenikus igény, az a két keresztény szemléletmód és cselekvésforma, amelynek folyóiratunk júliusi számát szenteltük, javarészt a 2022 őszén Pannonhalmán rendezett nagyszabású nemzetközi ökumenikus konferenciára támaszkodva. A szinodalitásnak és az ökumenizmusnak félreértésekkel éppúgy meg kell birkóznia, mint azzal a közönnyel, amely beéri néhány külsődleges baráti-testvéri gesztussal, de már régen lemondott a keresztények közötti egység helyreállításáról, nem igényli a többi vallási közösség mélyebb megismerését, és legfőképpen nem érez valódi fájdalmat a keresztény megosztottság miatt. Ebben a helyzetben szintén kreatív és előremutató megoldásokra van szükség: azt reméljük, hogy folyóiratunk e száma is támpontokat tud adni ilyenekhez” – írja Összefogás című vezércikkében Görföl Tibor főszerkesztő.

A szinodalitásról ökumenikus távlatban című tematikus összeállításban Mario Grech A szinódus: a közösség és a testvériség útja, Job Getcha A szinodalitás ortodox szempontjai és Csermely Péter A szinodalitás mint a teremtett világ egészében megnyilvánuló hálózatos szükségszerűség című tanulmánya szerepel. A témához kapcsolódik a Mai meditációkban Sabino Chialà A szentek közössége és a keresztények megosztottsága című írása és A Vigilia beszélgetése rovatban közölt kerekasztal-beszélgetés a szinodalitásról Mario Grech, Job Getcha, Fabiny Tamás, Balog Zoltán és Sabino Chialà részvételével.

Az Esszék rovat Tomáš Halík A hithez vezető utam című írása első részét közli Máté-Tóth András bevezetőjével. Az Emlékezet és kiengesztelődésben Völgyesi Orsolya Katolikus kisközösségek „hálózatai” az 1940-es, 1950-es évek fordulóján című tanulmánya, a Napjainkban Patsch Ferenc SJ Laurenti Magesa – tisztelgés egy afrikai teológus és életműve előtt című írása olvasható.

A folyóirat szépirodalmi részében Áfra János, Zsille Gábor, Christian Bobin, Imre Flóra, Méhes Károly, Gál Csaba, Kürti László és Vörös István versei után Rőhrig Eszter mutatja be a Nobel-díjas francia író, Patrick Modiano életét és műveit. Dósa Attila a közelmúltban elhunyt Cormac McCarthyról írt nekrológot. A Kortárs vers kortárs szemmel rovatban Széchenyi Ágnes elemzi Várady Szabolcs Székek a Duna fölött című versét.

A Kritika rovatban Varga Szabolcs értékeli Tomáš Halík A távollévők közelében című könyvét, a Szemle rovatban pedig Bajáki Rita – Szádoczki Vera (szerk.) Imádkozás a régi Magyarországon, Magyar Zoltán: Erdélyi magyar hiedelemmonda-katalógus, 1–4. és Iancu Laura A vágány mellett című kötetéről találunk ismertetőket.

A Vigilia honlapján részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria