Megjelent a Vigilia júliusi száma

Kultúra – 2024. július 9., kedd | 15:28

A Vigilia ez évi hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A lap élén Csigi Péter A rendkívüli évközi idő című írása olvasható, majd Ferenc pápa 2024. június 14-én a G7 Borgo Egnaziában (Puglia) rendezett csúcstalálkozóján elhangzott beszéde: Lenyűgöző és félelmetes. A beszéd bevezetés is A technika kérdései című tematikus összeállításhoz: Ambrus Gábor László: A modern technika vallása és a kereszténység, Patsch Ferenc SJ: Technológia és Tanítóhivatal. Ferenc pápa válasza a mesterséges intelligencia kihívására, Szalay Mátyás: Kiszolgáltatott kiborgok. Donna Haraway kiáltványának keresztény tanulságai, Maróthy Szilvia: A digitális vagy számítógépes bölcsészet kialakulásáról és gyakorlatáról.

A témához kapcsolódik A Vigilia beszélgetése rovatban Görföl Tibor Noreen Herzfelddel készített interjúja, a Mai meditációkban Lukács Imre „A technika lett a szeretet legvégső tárgya”. A technikai fejlődés hatásai az emberre Nyikolaj Bergyajev szerint, az Egyház a világban Elek László SJ Imádkozz és kódolj! A Szent József Hackathon jövője, a Napjainkban Gloviczki Zoltán Digitális iskola? és a Szép/Írásban Babos Orsolya Istenképek a tudományos fantasztikumban című írása.

A szépirodalmi részben Csehy Zoltán, Fecske Csaba, Grecsó Krisztián, Imre Flóra, Juhász Róbert, Kőrössi P. József és Paul Murray OP versei, Christian Bobin és Csabay-Tóth Bálint prózái kaptak helyet. A Kortárs vers kortárs szemmel rovatban Kiss Noémi méltatja Györe Balázs Kölcsönlakás című kötetét, illetve [Még nem kolostori hideg] című versét.

A Kritika rovatban Salát Gergely mutatja be a Vallási élet Kínában és A keresztény vallás Kínában című könyveket, Gárdonyi Máté pedig Véghseő Tamás Bizánci rítus, katolikus hit, magyar identitás. Magyar görögkatolikusok I. Történelem című munkáját értékeli. A Szemle rovatban Oravecz Imre Alkonynapló és Kisiván Csaba Értelemtalálás-felé-való-lét. Viktor E. Frankl logoterápiája – egzisztenciális pszichológia című könyvéről találunk recenziót.

A Vigilia honlapján részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria