Megjelent a Vigilia májusi száma

Nézőpont – 2015. május 10., vasárnap | 13:00

A Vigilia ez évi ötödik számát a folyóirat főszerkesztője, Lukács László SchP ajánlja olvasóink figyelmébe.

Az első világháború kitörésének századik évfordulója tavaly sokat foglalkoztatta a közvéleményt és a történettudományt. A Vigilia most az egyház szemszögéből vizsgálja a „nagy háborút”.

Gyakran elhangzik a vád az egyház ellen, hogy mindkét oldalon megáldották az egymás ellen harcba indulók fegyvereit. Gárdonyi Máté ennek a feszültségnek fényében vizsgálja, hogyan próbált a Szentszék mégis fellépni a béke érdekében, miért vallottak kudarcot XV. Benedek pápa béketörekvései. Fejérdy András Prohászka Ottokárnak a háborúval kapcsolatos állásfoglalásait ismerteti, Klestenitz Tibor pedig a magyar katolikus sajtó megnyilvánulásait elemzi. A témakört Balázs Zoltán fejtegetései zárják a háború és a morál kapcsolatáról.

Ide kapcsolódik még a Kritika rovat tanulmánya Ernst Jünger Acélzivatarban című regényéről, valamint W. G. Sebald Légi háború és irodalom című könyvéről, mindkettő éppen a centenárium kapcsán jelent meg magyarul.

A szépirodalmi részben talán legérdekesebb Muszatics Péter tanulmánya Bánffy Miklós Erdélyi történet című regényéről, amely a 20. század elejének osztrák-magyar világát mutatja be. A versek mellett beszélgetést olvashatunk Zalán Tibor József Attila-díjas íróval.

A Napjaink rovatban Erdő Péter bíboros számol be a tavalyi családszinódusról.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria