Megjelent a Vigilia márciusi száma

Kultúra – 2024. március 3., vasárnap | 17:00

A Vigilia ez évi harmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A lap élén Fekete Károly Élni Isten gyönyörködésére című írása olvasható, majd A békéről ökumenikus távlatban tematikus összeállítás a Pannonhalmi Főapátságban 2023. szeptember 22-én „Keresd a békét, és járj utána” címmel rendezett nemzetközi ökumenikus konferencián elhangzott előadásokból ad válogatást: I. Bartholomaiosz egyetemes patriarcha „Keresd a békét, és járj utána”, Antoine Kambanda Mind az Atyaisten családjának gyermekei vagyunk. A béke és a kiengesztelődés a ruandai egyházban, Cesare Zucconi A béke merész vállalása. Az emberek és vallások közötti párbeszéd, Samuel Lauras OCSO Harc a békéért egy „cseppfolyós” társadalomban, Molnár Antal Vallásháború és vallásbéke a kora újkori Európában: a felekezeti konfliktusok történeti tapasztalata.

A Vigilia beszélgetése rovatban olvasható a konferencián elhangzott kerekasztal-beszélgetés is, amelynek résztvevői: Fekete Károly, Samuel Lauras OCSO, Peter John McGregor, Johannes Oeldemann és Orosz Atanáz. Szintén ebben a rovatban szerepel Somogyi Marcell beszélgetése Váli Dezsővel.

Az Egyház a világban rovat Kovács Szilvia Női lektorok és akolitusok. A magyar katolikus egyházmegyék gyakorlata, a Napjaink pedig Makai Péter Elváltozó idők című írását közli. Az Esszék rovatban részleteket olvashatunk Etela Farkašová A csendről, a lassúságról és más értékekről című könyvéből, Jakabffy Imre fordításában és bevezetőjével.

A Kortárs vers kortárs szemmel rovatban Halmai Tamás elemzi Izsó Zita Azonosság című versét. A szépirodalmi részben Bartók Imre és Zoltán Gábor prózái, Gellén-Miklós Gábor, Jász Attila, Szalagyi Csilla és Tatár Sándor versei, valamint Hankovszky Tamás Kenózis vagy dekreáció? A felelősségvállalás útjai Pilinszkynél című tanulmánya szerepel.

A Kritika rovatban Harag Márton és Kókai-Nagy Viktor méltatja Fabiny Tamás Júdás, az elveszett tanítvány című könyvét, a Szemle rovatban pedig Bazsányi Sándor M. Melléjegyzések Mészöly Miklós Megbocsátásához, Márton László Tovább is van és Kulin Borbála …csak szeretek című kötetéről találunk recenziókat.

A Vigilia honlapján részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria