Megjelent a Vigilia novemberi száma

Kultúra – 2015. november 8., vasárnap | 16:00

A Vigilia ez évi tizenegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A Vigilia novemberi számában Lukács László főszerkesztő Kiáltás a gyermekért című vezércikke vezeti be a hazai gyermekszegénységről szóló tematikus összeállítást, amely „egyfajta látlelet a magyarországi helyzetről. Aggódva és reménykedve tekint körül, felmérve a valós helyzetet és keresve a kiutat a sokszor kilátástalannak látszó nyomorúságból, hogy legalább a gyermekek egy része kikerülhessen abból a tragikus örvényből, amely életük első pillanatától lefelé húzza őket, emberhez nem méltó életkörülmények közé.”

Husz Ildikó Gyermekszegénység – tények, problémák, feladatok című tanulmányában a Gyermekszegénység vagy a gyermekes családok szegénysége?; Ki a szegény? A jövedelmi szegénységtől a gyermekek jól-létéig; Mélyszegénység, nyomor; Lelki szegénység?; Felelősségek és feladatok – ki mit tehet a gyermekszegénység felszámolásáért? szempontok alapján elemzi a témát. Darvas Ágnes Gyerekszegénység című írásában szintén a helyzet, a rendelkezésre álló adatok és a háttér feltárásából indul ki, majd a terveket és a megvalósult fejlesztéseket ismerteti, így például a Szécsényi Gyerekesély Programot és a Biztos Kezdet Gyerekházakat, majd hangsúlyozza, hogy a probléma megoldásához politikai és szakmai konszenzusra lenne szükség, mert „a szegénység elleni harc megkezdésének elmulasztása soha el nem évülő, jóvá nem tehető mulasztás”. Németh Nándor Közösségi gazdálkodás: kulcs a kistelepülések életben maradásához című tanulmányában a kistelepüléseken megvalósítható szociális gazdálkodás működőképességének feltételeit tekinti át, majd két falu, Rozsály és Gyulaj közösségi programját mutatja be. A Beszélgetés rovatban Vecsei Miklóssal készült interjút olvashatunk a hazai gyermekszegénységről.

A folyóirat szépirodalmi részében többek között Deczki Sarolta Ki kezdte? A gyerekszegénység Tar Sándor novelláiban című tanulmánya, Takács Zsuzsa, Bertók László, Fecske Csaba, Babiczky Tibor versei és Ferdinandy György novellája, a Napjaink rovatban pedig Lukács László Búcsú Poszler Györgytől című írása olvasható. A Kritika rovatban Báthori Csaba elemzi Bertók László Ott mi van? című verseskötetét.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria