Megkezdődött a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

Külhoni – 2015. augusztus 12., szerda | 11:33

Mintegy ezer fiatal vesz részt az idei, 39. Csíksomlyói Ifjúsági Találkozón (CsIT) – tájékoztatnak a szervezők. A 14 és 30 év közötti fiatalokat megszólító CsIT, amelyet augusztus 11. és 15. között tartanak, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye legnagyobb ifjúsági rendezvénye.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozónak idén is a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Kollégiuma és a hozzá tartozó Mária-kert ad otthont.

A megnyitón Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke házigazdaként köszöntötte a résztvevőket. Arra kérte a fiatalokat, hogy a Csíksomlyói Szűzanya ötszáz éves kegyszobra tiszteletére hirdetett jubileumi évben figyeljenek Máriára, az ő példáját követve legyenek innovatívak és kooperatívak, vagyis működjenek együtt közösségükkel és próbáljanak meg szülőföldjükön boldogulni, gondjaik megoldásához csendben és imában meghallani Isten szavát.

A megnyitón Tamás József püspök, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke is köszöntötte a résztvevőket. Szerdára várják Jakubinyi György gyulafehérvári érseket és Bíró László püspököt is. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családpasztorációs püspökreferens gyalogosan, a Mária úton zarándokol Csíksomlyóra. Szerdán 18 órától a kegytemplomban a CsIT résztvevőinek  tartott szentmisét három püspök mutatja be.

Tamás Barna, a főegyházmegye ifjúsági lelkésze szerint a találkozó eszköz a szervezők kezében. Ezért a fiataloknak olyan programokat ajánlanak, amelyek segítik őket Istenhez közelebb kerülni, és lelkiekben gazdagodva térhetnek majd vissza közösségükbe. „Erősítsétek meg a szíveteket!” (Jak 5,8) – a találkozó mottójához kapcsolódnak a délelőtti előadások témái. A három korcsoportba osztott résztvevők Meinolf Wacker németországi pap, Jakabos Barnabás, Marosvásárhelyen szolgáló jezsuita szerzetes és Fülöp László gelencei segédlelkész előadásait hallgathatják. Délutánonként hangulatos tevékenységek váltják egymást, lesznek műhelyprogramok, kézműves foglalkozások, és első alkalommal szervezik meg a CsIT Olimpiának nevezett sportvetélkedőt.

A szerdai nap a kultúráé, délután a tábor vendége lesz Berecz András előadóművész. Előadását táncház követi.

A csütörtök a hivatásoké. A találkozó a megszentelt élet évéhez is kapcsolódik, ezért 25 erdélyi szerzetes, valamint kispapok vesznek részt a rendezvényen. Őket hivatásukról, szerzetesi közösségükről is kérdezhetik az érdeklődők. Kiscsoportos beszélgetések, tanúságtételek és közös imák is gazdagítják a programot. Az este foylamán a tábor vendége lesz a Cenacolo-közösség egyik tagja, aki a szenvedélybetegségből való kiútról beszél tanúságtételében.

Pénteken este a magyarországi X-Faktor tehetségkutató egyik legtehetségesebb fellépője, Andelic Jonathán tart előadást, majd Csiszér László koncertje lesz. A csütörtök és péntek esti programok nemcsak a táborozóknak szólnak, hanem minden olyan érdeklődő előtt nyitottak, akik elfogadják a keresztény értékerendet és a tábor szabályzatát.

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő CsIT idei támogatói: Hargita megye Tanácsa, az ausztriai Linzi Egyházmegye karitászszervezete és egy csíkszeredai vállalkozás.

A találkozóval kapcsolatos információk és képanyag a találkozó honlapján és a CsIT Facebook oldalán találhatók.

Fotó: CsIT

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria