Megkezdődött a dombóvári katolikus óvoda új épületének kivitelezése

Hazai – 2024. január 23., kedd | 9:56

A Pécsi Egyházmegye zöldmezős beruházás keretében új négycsoportos óvodát épít Dombóváron, melynek elkészültével a jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő bérleményben működtetett Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda saját épületbe költözik. A január 4-én megkezdett munkálatok a tervek szerint 2024 novemberében fejeződnek be. Az óvoda várhatóan 2025 januárjában költözik új épületébe.

Jelenleg 4 csoportban 91 gyermek óvodai nevelése folyik az intézményben.

A tervezett épület kétszintes, összes alapterülete 1295 négyzetméter. A jelenlegi kialakítással 25 gyermek helyezhető el egy nevelési egységben, így a tervezett négy csoportszobában a maximális gyermeklétszám összesen 100 fő. Az épületet úgy alakítják ki, hogy viszonylag kevés bontási munkával a későbbiekben egy ötödik csoportszobával is bővíthető legyen.

A részben föld alatti alagsori szinten alakítják ki az épületgépészeti és a villamossági teret, a karbantartó műhelyt, a szociális blokkokat, a raktárakat és a hulladéktárolókat is. Az épület akadálymentes bejáratát a mozgáskorlátozottak részére, illetve a babakocsival érkezők számára is ezen a szinten alakítják ki. A földszintre kétkarú lépcső és akadálymentes lift vezet majd fel.

A földszinten a melegítőkonyha és a teakonyha, az iroda, a szociális terek, az orvosi szoba és az aula kap helyet, mely a külső tereplépcsőn is elérhető lesz, az épület főbejáratán keresztül. Az aulától délre helyezkedik majd el a négy csoportszoba, a tornaszoba és a foglalkoztatók. Minden csoportszobához tartozik saját raktár, öltöző és vizesblokk is. Az aulán keresztül lehet majd kijutni az épület déli és keleti oldalán kialakítandó játszóudvarra és a sportudvarra.

Az óvoda játszóudvarát gumipadlóból, rekortánburkolatból öntik ki, több színnel; koncentrikus köröket, dombokat, játékos felületeket formázva. A játszóudvar elemeit (mászókákat, hintákat stb.) ebbe a felületbe építik.

A fűtési energiát az épület tetején levegő-víz hőszivattyúk biztosítják majd. Használati melegvíz készítése napkollektorokkal és hőszivattyús tárolóval, illetve villanybojlerrel is történik. 

Az épületre napelemes rendszert is telepítenek, a parkolóban pedig elektromos gépkocsitöltő állomást is létesítenek.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Látványtervek: Greg Építész Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria