Megkezdődött a Don Bosco Sportközpont építése Kazincbarcikán

Megszentelt élet – 2015. július 9., csütörtök | 18:11

A földmunkákkal kezdték meg a szalézi sportcsarnok és közösségi ház építését július 8-án Kazincbarcikán. A befejezést 2016 április elejére tervezik. A Szaléziak.hu tudósítását olvashatják.

Egy óriási markológép, számos markolás és egy nagy dömper jelezte Kazincbarcikán, hogy megkezdődtek a Don Bosco Sportközpont és Közösségi Ház építési munkálatai. A Szent Család-templom szomszédságában épülő komplexum ad majd helyet a Kazincbarcikán működő Don Bosco-iskola és a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium mindennapos testnevelésóráinak, emellett különböző versenysportok gyakorlására és a szabadidő hasznos eltöltésére is lehetőséget ad.

Az építkezés kezdete alkalmából július 8-án sajtótájékoztatót tartottak a kivitelezés helyszínén a projekt résztvevői. Jelen volt többek között Vitális Gábor tartományfőnöki vikárius, kazincbarcikai plébános, Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, Nyíri Botond, a kivitelező Magyar-Bau Holding Zrt. igazgatósági tagja.

A projekt koordinálásában fontos szerepet betöltő Vitális Gábor tartományfőnöki vikárius, kazincbarcikai plébános örömét fejezte ki, hogy a Don Bosco születése kétszázadik évfordulója alkalmából megtartott jubileumi évben kezdik meg a Don Bosco Sportközpont és Közösségi Ház építését.

A létesítmény összköltsége 1,3 milliárd forint, ebből az állami rész 960 millió forint. A vállalt munkaidő kilenc hónap, tehát jövő tavaszra, 2016. április elejére tervezik a befejezést. Az építkezés anyagi fedezetét a kormány, a Porticus nemzetközi jótékonysági alapítvány és a szalézi rend biztosították.

A sportcsarnokot tanítási időben az iskolák használják, a délutáni órákban sportolni vágyók, klubok, csapatok vehetik igénybe edzéseik, bajnoki mérkőzéseik megtartására. A csarnokban lesz bowling- és squashpálya is.

Mérföldkő ez a nap a város és a térség életében – fejezte ki örömét Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere. A város réges-régi igénye egy korszerű sportcsarnok létesítése. Ez most a kormány, az egyház és az önkormányzat hármas összefogásával valósul meg. A létesítményben akár háromezer ember is részt vehet sport- vagy kulturális rendezvényen – méltatta a beruházást.

Nyíri Botond, a kivitelező Magyar-Bau Holding Zrt. igazgatósági tagja az alábbi ütemezésről számolt be a helyszínen: a most megkezdődött földmunkák előreláthatólag három-négy hétig tartanak. Ezt a szerkezetépítés követi, november végére tervezett befejezéssel. Így a téli időszakban már zárt épületben folytatódhat az építkezés.

Vitális Gábor tartományi vikárius a kezdetekről elmondta: 2011-ben fogalmazódott meg az a rendben, hogy szeretnének egy tornatermet építeni, aztán 2013 januárjában megkeresték a várost azzal, hogy nagyobb szabású építményre gondoltak, hiszen mind a két iskolájuknak – a Don Bosco-iskolának és a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumnak – szüksége lenne sportcsarnokra. A központ alapkövét egyébként közel egy éve, 2014. augusztus 31-én tették le. Az egész terület, amelyet a szaléziak megvásároltak, 5140 négyzetméter, míg az épületkomplexum alapterülete 3000 négyzetméter.

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria