Megkezdődött Kolozsváron a romániai XIII. Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó

Külhoni – 2015. július 23., csütörtök | 13:01

Mintegy kétezer fiatal, egyházi méltóságok, a helyi és a megyei közélet számos ismert szereplője jelenlétében nyitották meg Kolozsváron július 22-én a romániai Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót (OKIT) – számol be a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapja.

A „Boldogok a tisztaszívűek, mert ők meglátják Istent!” (Mt 5,8) mottóval megrendezett találkozót 1992 óta háromévente felváltva szervezik Románia római katolikus, illetve görögkatolikus egyházmegyéi.

Az OKIT a fiatalok azon vágyából született, hogy jobban megismerjék egymást, megosszák az értékek megélésének tapasztalatait, és közösen tanúságot tegyenek hitükről. Ebben az évben a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye a házigazda, hiszen 2015-ben Kolozsvárt választották Európa ifjúsági fővárosává. A találkozón részt vesz az ország tizenkét katolikus egyházmegyéjének fiatalsága, a szórványból érkező fiatalok közösségei, valamint más keresztény felekezetek képviselői.

A megnyitón felszólalt a házigazda Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus püspök, Virigil Bercea, a romániai ifjúsági pasztorációért felelős nagyváradi püspök, az ortodox egyház küldötte, valamint közéleti személyiségek, köztük Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának alelnöke, Emil Boc polgármester, Ion Aurel Pop, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora és az ifjúsági főváros-projektet irányító Share Föderáció elnöke, Vlad Pop.

A szervezők a fiatalok számára katekézissorozattal, alternatív, építő, lelki és szórakoztató programokkal készültek. Az idei OKIT katekéziseit a belga származású Daniel Ange, a Jeunesse Lumière közösségének alapítója tartja. Az esemény július 26-ig tart, háromnyelvű hivatalos honlapja: www.intc.ro.

Július 25-én, szombaton Kolozsvárra várják Jakubinyi György gyulafehérvári érseket, aki szentmisét mutat be magyar nyelven, homíliát mond Böcskei László nagyváradi megyéspüspök, aki már péntektől a fiatalokkal tart.

Fotó: Fábián Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria