Megnyílt a Cseh Tamás Archívum a magyar kultúra napján

Kultúra – 2014. január 23., csütörtök | 16:43

Az archívum a budai Várban található Mailáth-palotában nyílt meg a négy éve elhunyt művész 71. születésnapján. A gyűjtemény átveszi, őrzi, nyilvántartja, kezeli és feldolgozza a Cseh Tamás életművéhez kapcsolódó magániratokat és tárgyakat, elvégzi az iratanyag és a kapcsolódó dokumentumok, életinterjúk tudományos feldolgozását és közzétételét.

ƒ„Cseh Tamás életműve Bereményi Géza szövegeivel a magyar daltörténet egyik legkiemelkedőbb része – mondta a megnyitón Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára. – Cseh Tamás dalai olyanok, mintha nagylemez méretű vaskos emlékkönyvek lennének, tele vannak levelekkel, megsárgult fotókkal.” Halász János rámutatott: Cseh Tamás és Bereményi Géza tudták, hogy amiről nem lehet beszélni, arról énekelni kell.

Az eddig az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által gondozott archívum új otthona a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) egyik épületének termeiben kapott helyet. Mikó Zsuzsanna, az MNL főigazgatója kiemelte: Cseh Tamás életműve a magyar történelem részévé vált, a szakmai feldolgozás munkája csütörtöktől megkezdődik. Fontos feladatnak nevezte a levéltár azon küldetését, hogy a jövő nemzedékek, generációk számára megőrizzék az elődök által összegyűjtött dokumentumokat, ezzel segítve a történelmi múlt megismerését.

A Cseh Tamás Archívum vezetője Hanák Gábor történész-filmrendező, aki az OSZK Történeti Interjúk Tárának címzetes igazgatójaként eddig is a gyűjtés főszervezője volt Bereményi Géza, valamint Császár Bíró Éva, Cseh Tamás özvegye és mások közreműködésével. Hanák Gábor hangsúlyozta: a Cseh Tamással és a környezetében történt események felbecsülhetetlenül hozzájárulnak a magyar történelem teljesebb megismeréséhez a hatvanas évektől a kilencvenes évekig.

„Zavarba ejtő számomra itt lenni, ugyanakkor ünnep, hogy lett egy ilyen hely. Egy évvel Tamás halála után alakult meg az archívum, de a digitalizálást Hanák Gábor már Tamás életében elkezdte. Úgy tudom, vidéki művelődési házakban is sok olyan anyag van, amelyet még nem gyűjtöttek össze, és fontos lenne megkérdezni minél több embert, akik valamilyen módon kapcsolatban álltak vele, hogy életútinterjúkban beszéljenek róla és a korról” – válaszolta Császár Bíró Éva az MTI kérdésére.

Cseh Tamás 1943. január 22-én született. Az énekes, zeneszerző, előadóművész hosszú, súlyos betegség után 2009. augusztus 7-én hunyt el. Munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemend tisztikeresztjével, 2001-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

MTI/Magyar Kurír