Megnyílt Jaime Sin bíboros múzeuma a Fülöp-szigeteken

Kitekintő – 2024. szeptember 5., csütörtök | 9:51

Szeptember 1-jén nyílt meg Jaime Sin bíboros múzeuma a Fülöp-szigetek középső részén. A múzeum bemutatja a katolikus bíboros örökségét, aki kulcsszerepet játszott az 1986-os forradalom során, amely véget vetett Ferdinand Marcos két évtizedes diktatúrájának.

A hírt a Fülöp-szigetek középső részén fekvő New Washington önkormányzata és a kalibói egyházmegye jelentette be. Ez Nyugat-Visayan első egyházi múzeuma.

„Hálásak vagyunk a Serviam Alapítványnak és a kalibói egyházmegyének, amiért múzeummá alakították át Sin bíboros házát” – mondta Jessica Panambo, New Washington polgármestere. Hangsúlyozta: a kormány azt tervezi, hogy megnyitja a múzeumot a nagyközönség, különösen a fiatalok előtt, „hogy tudjanak meg minden jó dolgot a jó bíborosról”. 

A kiállításon szerepelnek Sin bíboros személyes tárgyai, amelyeket a Serviam Alapítvány őriz. Ifjabb Rufino Sescon atya, Sin bíboros egykori személyi titkára, valamint a quiapói kisbazilika és a Jesus Nazareno Nemzeti Kegyhely jelenlegi rektora emléktárgyakat adományozott a múzeumnak.

A nyitórendezvény keretében augusztus 30-án kulturális eseményt szerveztek  a New Washington-i közösségi központban, majd augusztus 31-én került sor az ünnepélyes megnyitóra és a múzeum megáldására, amely egybeesik a néhai Sin bíboros 96. születésnapjával. Justy More atya, a projekt koordinátora elmondta, a múzeum gondolatát a Fülöp-szigeteki Katolikus Püspöki Konferencia kalibói találkozóján vetették fel, hogy ezzel emlékezzenek meg a kalibói egyházmegye létrejöttének 50. évfordulójáról, amit 2026-ban ünnepelnek.

Sin bíboros Manila 30. katolikus érseke és a harmadik filippínó bíboros, az 1986-os forradalom kiemelkedő alakja volt. A kínai-filippínó származású főpásztor jelentős örökséget hagyott maga után az Egyházban és a nemzeti történelemben egyaránt.

1928. augusztus 31-én született a Fülöp-szigeteki New Washingtonban. 1954-ben szentelték pappá, 1974-ben érsekké, majd két évvel később bíborossá nevezték ki.

Politikai kapcsolatát Marcos diktatórikus rendszerével „kritikus együttműködésnek” nevezte: havonta találkozott a diktátorral, hogy rávegye a demokratikus formák követésére, miközben az ellenzéket józan türelemre intette. 1986-ban nagymértékben hozzájárult Marcos diktatúrájának megdöntéséhez. 2001-ben a bíboros ismét békés összefogásra szólította fel az embereket, amely Estrada elnök elűzéséhez vezetett. A bíboros nagyon népszerű volt, hiszen sokat tett a szegényekért, harcolt a korrupció ellen. 2005. június 21-én hunyt el.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria