Megnyílt a Máltai Szeretetszolgálat Tankuckó tanodája Sárkeresztúron

Hazai – 2023. július 6., csütörtök | 13:29

Az amerikai Howmet Aerospace Foundation százezer dolláros támogatásával nyílt meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat legújabb intézménye Sárkeresztúron. Az új tanoda jól kiegészíti a településen már működő Jelenlét Pontot és Biztos Kezdet Gyerekházat, így nyújtva segítséget szinte minden korosztály számára. Az új intézményt sajtóközleményben ismertette a karitatív szervezet.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018 óta van jelen Sárkeresztúron. A településen élő, szociális hátrányokkal küzdő családok támogatására több programot indított a szervezet. A Jelenlét Ponton adósságrendezési és szociális tanácsadással segíti a rászoruló családokat, a Felzárkózó Települések program részeként lakhatási ügyekben is segíti az ott élőket a szervezet, rendszeres egészségügyi szűréseket szervez a településre.

A gyerekekre külön kiemelt figyelmet fordítanak a máltai szakemberek: elindult a Szimfónia Program, a „Fókuszban a gyermek” program, 2022-ben megnyílt a három év alatti gyerekek fejlesztését és fejlődését segítő Biztos Kezdet Gyerekház, a Howmet támogatásával pedig lehetőség volt kialakítani a tanodát, mely az iskolás korú gyerekeknek kínál iskola időn kívüli felzárkóztató és fejlesztő foglalkozásokat, valamint szabadidős programokat.

A 2500 fős Sárkeresztúr általános iskolájába 300 gyermek jár, akiknek kétharmada hátrányos helyzetű. A hátrányok leküzdésében, a megfelelő iskolai haladáshoz szükséges képességek, készségek fejlesztésében fogja mostantól a Tankuckó segíteni a településen élő gyermekeket, mint tanórán kívüli intézmény.

Katus István, a Howmet-Köfém Kft. vezérigazgatója az átadáson elmondta: a cég számára – amellett, hogy Veszprém vagy Székesfehérvár környékén lévő települést kívántak támogatni – fontos volt, hogy megbízható partnerrel dolgozzanak egy jó célért, amelyet szakemberek segítségével határoztak meg.

„Úgy gondoltuk, hogy egy ilyen nagy projekt végrehajtásában, illetve ezért, hogy megfelelő helyre jusson ez a pénzösszeg, a legjobb partner Magyarországon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Amikor elhatároztuk, hogy támogatjuk a szeretetszolgálatot, még nem tudtuk, hogy Tankuckó lesz, azt sem tudtuk, hogy Sárkeresztúr. A szeretetszolgálat kollégái kellően kreatívak voltak, és megtalálták a gombhoz a kabátot, és ennek eredményeként jött létre ez a fantasztikus intézmény.

Hosszú-hosszú évek alatt fogjuk látni, hogy miért volt fontos ez a projekt, hogyan segítette azokat a fiatalokat, gyerekeket, akiknek tényleg enélkül nehezebb lenne az életük.”

A projekt keretében már az elmúlt tanévben is fejlesztőpedagógusok és drámapedagógusok segítették a gyermekeket. Mostanra készült el, szintén a Howmet Alapítvány támogatásából, a Tankuckó épülete, egy családi házból a célnak leginkább megfelelően kialakítva, ahol három tanteremben zajlanak majd ősztől az iskolán kívüli fejlesztőfoglalkozások. Megújult az elektromos- és vízhálózat, új, korszerű fűtést alakítottak ki, a burkolat és nyílászáró csere után az udvart is rendezték, ahol hamarosan új játékeszközök kapnak helyet, és a ház minden helyiségét berendezték.

Preininger-Horváth Edina, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Dunántúli Régiójának ügyvezetője hangsúlyozta, a támogatásnak köszönhetően nemcsak az épületet tudták felújítani és átalakítani, hanem 900 órában tudtak segítséget nyújtani pedagógusok. Iskolai felzárkóztatás és tehetséggondozás egyaránt zajlott, melynek célja a gyerekek iskolai lemorzsolódásának csökkentése volt.

„Drámapedagógus több korosztálynak is tartott foglalkozásokat, és lehetőségünk volt arra, hogy ezt a házat ebből a támogatásból teljes körűen felújítsuk. Ez egy megújult, korszerű, tiszta, szép környezet, ami reméljük, hogy inspirálni is fogja a gyerekeket arra, hogy a tanulás ne csak valami kötelező rossznak, hanem valami nagyon jó és nagyon izgalmas, érdekes dolognak lássák. Ehhez a munkatársaink folyamatosan segítséget nyújtanak.”

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Mózes Anita/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria