Megnyitásának évfordulóját ünnepelte a Katolikus Szeretetszolgálat Okos Gizella Háza

Hazai – 2024. augusztus 7., szerda | 15:33

Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspökkel közösen adtak hálát a XXIII. János Szeretetotthon tagintézménye, a Budapest-Farkasréten működő Okos Gizella Ház lakói az alapítók munkájáért és a munkatársak szolgálatáért az otthon megnyitásának 43. évfordulóján – adta hírül honlapján a Katolikus Szeretetszolgálat július 31-én.

A lakók és munkatársak a vendégeikkel együtt felidézték a ház történetének jelentős pillanatait, és megemlékeztek a korábbi lakókról és dolgozókról, illetve mindazokról, akik nélkül nem jöhetett volna létre és nem működhetne az intézmény. A hálaadó szentmisét Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök mutatta be.

„Az elesettek, szegények, betegek, rászorultak szeretetteljes ápolása, gondoskodás testi és lelki szükségleteikről” – ennek jegyében működik a Katolikus Szeretetszolgálat XXIII. János Szeretetotthona.

Az intézmény megalapítása Lékai László bíboros nevéhez fűződik, aki a Szent István Társulat 1979. március 13-i közgyűlésén tájékoztatta a közvéleményt és a katolikus híveket arról, hogy a Dayka Gábor utca 102–104. szám alatt katolikus szociális otthon létesül, melynek ötszintes épületét Szabó István Ybl-díjas építész tervezte meg 1977-ben.

Az építkezés 1981. április végén fejeződött be, s addigra a lakrészek nagy részét már el is foglalták. A hivatalos megnyitót július 28-án tartották. Ez volt az első újonnan épített katolikus idősek otthona Magyarországon 1945 óta.

Ahogyan az első lakók, úgy a későbbi beköltözők is időről időre nagy lelkesedéssel vetik bele magukat a közösségi életbe. Kézimunka, kertészkedés, kulturális programok, kirándulások színesítik az otthon lakóinak életét. A munkatársak kulturális és lelki programokat szerveznek nekik (filmklub, mozi- és színházlátogatás, hangversenyek, közös adventi és nagyböjti elmélkedések, rózsafüzér, bibliaóra), az egyházi és állami ünnepeket is igyekeznek minél tartalmasabbá tenni. Mindennap lehetőség van szentmisén is résztvenni.

A tagintézmény az otthon első igazgatója, Okos Gizella főorvos nevét vette fel (nyugdíjba vonulása után Lékai László bíboros őt kérte fel az igazgatói tisztségre). A feladatot Okos Gizella 1994-ig látta el. Ő maga is élete végéig az otthonban élt, segítve utódja munkáját.

A KALÁSZ egyik alapítója, a Pro Ecclesia Hungariae díjban részesült főorvosnő 2002. február 26-án hunyt el. A XXIII. János Szeretetotthon Dayka Gábor utcai háza ezután kapta meg az ő nevét. A lakók száma jelenleg 115 fő, nők és férfiak vegyesen, sőt házaspárok is élnek az Okos Gizella Ház falai között.

Forrás és fotó: Katolikus Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria