Megtartották az idei cigánypasztorációs gyereknapokat Alcsíkban

Külhoni – 2023. június 27., kedd | 9:00

Június hónap folyamán immár hagyományosan gyereknapokat szerveztek az alcsíki főesperesi kerületben a cigány gyermekek, fiatalok számára, három helyszínen. Volt szentmise, közös étkezés, beszélgetés, sport, játék, kézműves-foglalkozás, tánc, ének, jókedv. Az idén 190 gyerek arcára csaltak mosolyt a cigánypasztorációs programok szervezői. Kalányos Ottó személyes hangvételű beszámolóját olvashatják.

Alcsík egy kistáj Romániában, a Csíki-medence területének Csíkszeredától délre eső része. A népnyelvben Csíkszék gyakran szerepelt Csíkországként. Az alcsíki cigánypasztoráció keretében harmadik alkalommal valósult meg a program, amelyhez ezúttal egy petőfalvi cigánygyerek-csoport is csatlakozhatott a Gyulafehérvári Caritas jóvoltából. Mottóul ezúttal Máté apostol 18. fejezetéből a 3. verset választották: „Ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába.”

Ma, amikor minden felgyorsult, amikor feszült és siralmas helyzetek veszik körül az embert, fontos magunkban előkeresni és újraéleszteni a gyermeki, igazhitű, odaadó szívet. Ezekben a gyerekekben jó volt megtapasztalni ezt. Ha ugyanis nem leszünk tényleg olyanok, mint a gyermekek, vagyis olyan őszinték és tiszták, mint ők, akkor nehezen, vagy egyáltalán nem mehetünk be a mennyek országába. Isten ugyanis mindannyiunktól igaz, őszinte szívet kíván. Azt kéri, hogy a ma ne bátortalanítson el. Azt kéri, hogy a mában tapasztalt külső nyomás, hatás ne tántorítson el a lényegtől.

Az idei cigánypasztorációs gyereknapok lényege az volt, hogy a gyerekek elmélyüljenek Isten ingyenes és odaadó szeretetében. Ezt a szeretetet pedig úgy tapasztalhatjuk meg, ha megtartjuk ezt az őszinte gyermeki hitet. Ha ez végigkíséri őket is, akkor biztos, hogy a nehéz pillanatokban is Istenhez tudnak fordulni.

A képre kattintva fotógaléria nyílik.

A gyereknapok megvalósítását számos intézmény és személy segítette, többek között Csíkkozmás polgármesteri hivatala és a csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskola, a csíkszentkirályi polgármesteri hivatal és polgármester, Székely Ernő, Nagykászon község polgármesteri hivatala és Fülöp László plébános, az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Megújulás lelkipásztori felelőse, Csíkszentimre polgármesteri hivatala – amely idén nemcsak a helyszínt biztosította, hanem a község mikrobuszával is besegített a gyerekek szállításba –, valamint a Papp Márton, a csíkszentkirályi Szent István-templom plébánosa. (A további segítőkről ITT olvashatnak.)

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Alcsíki Cigánypasztoráció Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria