Megújul a püspökszentlászlói kastély és kápolna

Hazai – 2014. augusztus 13., szerda | 18:10

Turisztikai látogatóközpontot, zarándokházat és Mindszenty-emlékhelyet alakítanak ki a Mecsekben – a Pécsi Egyházmegye sajtóközleménye ismerteti a projektet.


A Pécsi Egyházmegyében jelenleg rendkívül nagy számban zajlanak beruházások és felújítások. Ez részint az egyházmegye közvetlen tulajdonát képező épületeket érinti, részint az egyházmegyei fenntartásban működő intézményeket, főként óvodákat és iskolákat, továbbá több mint félszáz plébániai templomot és lakóépületet. A három, nagyságrendileg kiemelkedő beruházást az egyházmegye három különálló EU-s pályázati projekt keretében valósítja meg: a püspökszentlászlói kastély, a máriagyűdi kegyhely, valamint a pécsi székesegyházat övező terület épületeinek felújítását és fejlesztését a DDOP (Dél-Dunántúli Operatív Program) Turisztikai vonzerő fejlesztése nevű EU-s pályázat összesen közel 2,5 milliárd forinttal támogatja.

A pályázatoknak köszönhetően nagyrészt külső forrásból az egyházmegye történelmi, műemléki, kulturális és vagyoni értelemben is kiemelkedő jelentőségű épületei újulnak meg, a belső források pedig a plébániák és iskolák felújítását teszik lehetővé. Ily módon eddig elzárt épületek és terek nyílnak meg a zarándokok és turisták számára, több épület új funkciókat is kap, és láthatóvá lesznek az egyházmegye sokak számára eddig nem ismert értékei.

Püspökszentlászló történelmi emlékhely a Mecsekben, kastélya és temploma kiemelkedő késő barokk műemlék, a kastélypark arborétuma pedig kedvelt kirándulóhely. A középkori falucska modern története a török hódoltság után kezdődött, amikor Esterházy Pál pécsi püspök az elnéptelenedett település kápolnájának helyére templomot és nyári rezidenciát építtetett 1797-ben.


Az épületet a 20. század legelején Zichy Gyula püspök újíttatta fel. A II. világháborút követő években a falu iskolájában tanító Orsolya-rendi apácák éltek az épületben, a szerzetesrendek feloszlatása után pedig szerzetesnővérek szociális otthonaként szolgált egészen 1997-ig. 1955 késő nyarán néhány hónapig a kastélyban tartották fogva Mindszenty József bíborost.

Több mint egy évszázad elteltével most nyílik lehetőség a mindvégig egyházi tulajdonban álló épületek teljes felújítására. A környék gyönyörű természeti adottságai nem csupán a turistákat vonzzák ide, hanem a zarándokokat, lelkigyakorlatozókat is. A faluban jelen vannak a karmeliták, a jezsuiták pedig lelkigyakorlatos házat működtetnek. Az egyházmegye is szeretné erősíteni jelenlétét és szerepét a településen, ezt szolgálja a küszöbön álló beruházás.

A felújítás terve 2011-ben fogalmazódott meg, a következő évben elkészült a pályázati anyag a szükséges engedélyekkel. 2013-ban az egyházmegye elnyerte a DDOP pályázat támogatását, s ennek köszönhetően a püspökszentlászlói beruházás 461,9 millió forint összegből valósul meg, melyből 438,8 millió forint pályázaton elnyert EU-s forrás. Idén tavasszal elkészültek a kivitelezési tervek, meghirdették a nyílt közbeszerzést, és 2014. augusztus 12-én megtörtént a szerződéskötés a nyertes céggel, a VÉMÉV-SZER Kft.-vel. Augusztusban megkezdődnek a kivitelezési munkálatok, amelyek a szerződés szerint 2015. június 15-én fejeződnek be. Az elkészült épületeket és tereket 2015 júliusában veheti használatba a nagyközönség. A beruházás kiterjed a kastély és a vele egybeépült templom műemléképületének teljes felújítására, melynek során az épületegyüttes visszanyeri eredeti formáját, miközben statikai megerősítést kap, vezetékeit és gépészetét teljesen újra cserélik.

Az épületben négy darab nagyobb alapterületű, apartmanszerű zarándokszállást alakítanak ki a zarándokokat és látogatókat kiszolgáló étkező- és rendezvényteremmel együtt. Itt kap helyet a Mindszenty-emlékszoba és -kiállítás, továbbá az épület történetét, a püspöki nyaraló életét bemutató tárlat. Látogatható lesz a kastélyt és templomot összekötő folyosó, helyreállítják a templom szószékét. A gazdasági melléképületek és a kastély udvara a megfelelő átépítések után a látogatók fogadására szolgál, és rendezvénytermet, gyermekfoglalkoztatót alakítanak ki bennük. A kocsiszín és az istálló megőrzi 19. századi külsejét. Az istállóépületben kap helyet az épületgépészeti központ, ahol biomasszával, pellettel, fával lesz fűthető a teljes épületegyüttes. A kastély parkosított udvarán jelentősebb számú túrázó tud majd megpihenni, sőt szabadtéri rendezvények megvalósítására is alkalmas lesz a tér.

Az egyházmegye a pályázatból megvalósuló beruházáson felül további felújításokat is tervez Püspökszentlászlón. Már megkezdődött az arborétum növényzetének, fáinak megújítása, és tervezik a botanikus kert tavának rendbetételét, vízszintjének emelését, a kastély előtti szökőkút felújítását és üzembe helyezését, valamint a zarándokszállás kapacitásának további növelését.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria