Megújul a Szombathelyi Egyházmegye logója és honlapja

Hazai – 2024. szeptember 6., péntek | 15:25

Szeptember 1-jével megújul a Szombathelyi Egyházmegye arculati kommunikációja. Első lépésként új logót tervezett Somogyi Edina grafikus, hamarosan pedig az egyházmegye új honlapja is elindul.

Míg korábban a pecséteken, szórólapokon, kiadványokban a Szombathelyi Egyházmegye területén született Szent Márton püspök, az egyházmegye védőszentje volt látható, nemsokára a székesegyházat tartó kezet ábrázoló logó veszi át a helyét. A kép üzenetével kapcsolatban a tervező elmondta: „Mindannyian a Mindenható kezében vagyunk, ahogyan egyházmegyénk is. Ez a logó emlékeztet bennünket erre, másrészről nem engedi elfelejteni a »felemelő szeretet« erejét, ami Székely János megyéspüspök atya egyik elsődleges célja.”

A színválasztásnak is fontos szerepe van, amivel kapcsolatban Somogyi Edina elmondta: „A kék a Szűzanya színe, emellett az égboltot is szimbolizálja. A zöld a természet, a növekedés, a gyógyítás, a tavasz, a megújulás színe. A sárga az életerőt, a boldogságot és a tanítást jeleníti meg. Az arany pedig a Napot, és így a legtisztább fényt – a dicsfényt.”

Kürnyek Róbert pasztorális helynök kiemelte: „Az arculatváltást több ok is szükségessé tette. Az elmúlt közel húsz évben használt logónk tipográfiai és digitális felhasználása komoly nehézségekbe ütközött, mivel a szépen kivitelezett kézi grafika apró finomságait a nyomatok vagy digitális felületek nem tudták megfelelően visszaadni. A nyomdák és online tartalomkészítők felé így minden alkalommal komoly egyeztetést igényelt a logó megfelelő megjelenítése. De az elmúlt húsz év alatt a logók és grafikai megjelenési eszközök is komoly változáson mentek át. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a kor grafikai nyelvén fejezzük ki mindazt, amit a Szombathelyi Egyházmegye képvisel, ötvözve így a hagyományt és az új megjelenési formát.”

Somogyi Edinával a Martinus című egyházmegyei folyóirat szeptemberi számában olvasható interjú, valamint Kürnyek Róbert atya bővebben is ír az arculatváltás szükségességéről.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria