Megújul az Árpád-kori türjei premontrei prépostsági templom

Megszentelt élet – 2018. április 10., kedd | 11:24

Április 7-én tartották a türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony premontrei prépostsági templom búcsúját. Az ünnephez kapcsolódva sajtótájékoztatón mutatták be a türjei templom Árpád-kori épületének helyreállítási projektjét.

KÉPGALÉRIA – klikk  a képre!

A sajtótájékoztatón részt vett Fazakas Z. Márton premontrei apát, Latorcai Csaba örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár, Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Nagy Ferenc László polgármester, valamint Virág Zsolt projektmenedzser.

Magyarország Kormánya az „Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása” előirányzatból 3,17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ítélt A Csornai Premontrei Prépostság türjei épületegyüttesének (hrsz. 1 és 6/2) felújítása és turisztikai célú fejlesztése elnevezésű projekt számára.

A fejlesztés keretében megvalósul a türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony prépostsági templom és környezetének műemléki megújítása, turisztikai célú hasznosítása. A projekt fő célja a térség kiemelkedő vallási, kulturális emlékeinek megőrzése, a turisztikai vonzerő fejlesztése; Türje egyedülálló, épített örökségének rehabilitációja; a premontrei rend értékeinek fenntartható hasznosítása, illetve valódi értéket képviselő, a látogatók igényihez igazodó szórakoztató turisztikai attrakció életre hívása.

A türjei templom fenntartója, a premontrei rend alapítása óta a helyi hitélet alappilléreként a lelkiség, a közösségi élet, majd az oktatás mozgatórugója volt, és korunkig ezt a szerepet tölti be. A ma is élő lelkiségen túl a rend örökségének fontos részét képezik az építészeti és tárgyi emlékek is, amelyek – az elnyert támogatásnak köszönhetően – a vallási szerep mellett turisztikai attrakció formájában széles körben ismertté, megismerhetővé válnak.

Felújítják a türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony prépostsági templom műemlék épületét. A román stílusú, egyhajós templom a 13. század óta szolgálja a premontrei lelkiséget, a helyi hitélet gondozását. Az épületben feltárt Szent László-freskórészlet az egyik legrégebbi ilyen jellegű ábrázolás a lovagkirályról. A templom külsejét teljesen felújítják, belül megújul a padozat, az orgona, a freskók és a falfestések, a történeti berendezési tárgyak, tehát az épület valamennyi történeti értéket képviselő tartozéka. A toronyban kilátó létesül. A templom épített és tárgyi örökségét – kiemelten a Szent László-legendát ábrázoló freskóciklus jelentéstartalmát – visualguide-os vezetés és 3D-s vetített animációs film mutatja majd be a látogatóknak.

A templomot körülölelő volt majorság megújítása is a projekt részét képezi. A meglévő épületek rehabilitációjával modern, a látogatói igényekkel harmonizáló fogadóépület, ajándékbolt és kávézó létesül; a volt magtár épületében a premontrei rend és a türjei majorság történetét bemutató, kétszintes interaktív kiállító- és rendezvénytér kap helyet; a premontrei hagyományokat és a helyi értékeket bemutató, interaktív kézműves csokoládé és sör manufaktúrát, valamint gyógynövénykertet hoznak létre.

Az élményalapú interpretáció eredeti tárgyak, relikviák, valamint érintőképernyős terminálok, korabeli ábrázolások, vetítések, interaktív panelek segítségével valósul meg. Mindemellett sor kerül a templom és a majorság környezetének tereprendezési munkálataira, parkolók kialakítására, valamint irányító táblák kihelyezésére is.

Forrás és fotó: Csornai Premontrei Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria