Megújulás és bizalom: megválasztották a kamilliánusok új generálisát

Kitekintő – 2014. július 16., szerda | 19:20

Éppen a kamilliánus jubileumi év zárónapján vette át hivatalosan a rend vezetését Leocir Pessini brazil atya. Vele, valamint György Alfréd magyarországi tartományfőnök-helyettessel ez alkalomból a Vatikáni Rádió készített interjút.

Négyszáz évvel ezelőtt, 1614. július 14-én hunyt el Rómában Lellisi Szent Kamill, a Betegeket Szolgáló Szabályozott Papok Rendjének megalapítója, aki egész életét a betegek ápolásának szentelte. Éppen a kamilliánus jubileumi év zárónapján vette át hivatalosan a rend vezetését a brazil Leocir Pessini atya.

„Tervünk jelenleg a kamilliánus élet és a tevékenységeinkhez fűződő adminisztráció megújítása, a missziók előmozdítása” – nyilatkozta Pessini atya.

Mi Szent Kamill üzenete a mai világ számára?

– Kamill aktualitása az Irgalmas Szamaritánus evangéliumi időszerűsége, egy négyszáz éve hangzó prófétai kiáltás. Hihetetlenül aktuális például a technológiailag fejlett országokban, ahol a hideg, lélektelen, szív és gyengédség nélküli környezetbe a kamilliánusok elviszik Isten gyöngédségének üzenetét.

A rendben ma 1200 szerzetes él a világ negyven országában. A nagy világi kamilliánus család (a harmadrend) 2500 főt számlál. Két női kongregáció működik: a Betegek Szolgálóleányai és a Szent Kamill Leányai (ők vannak jelen Magyarországon). Ezen kívül létezik a Krisztus Reménység világi intézmény és a Szent Kamill barátai csoport. Összesen tehát mintegy 15 ezren kapcsolódnak a kamilliánus karizma köré szerte a világon.

Milyen fő küldetést bíz ma az Úr a kamilliánusokra?

– A rend vezetésének jelenlegi feladata a testvérek koordinálása a bizalom és a kölcsönös segítség légkörében, illetve az egészségügyben működő számos jogi intézménnyel kapcsolatban. Elég, ha Brazíliát vesszük, ahol egy 56 kórházból álló kamilliánus hálózatunk működik, vagyis az első számú magánintézménynek számítunk az országban, 23 ezer munkatárs függ közvetlenül a rendtől. Sao Paolóban több mint 2 millió lakosról gondoskodunk.

A hivatalos rendi közlemény megtisztulásról beszél. Ezzel kapcsolatban az új generális elmondta:

– A Szentlélek nagy meglepetése az volt, hogy az alapító halálának negyedik centenáriumára nagy dolgokat vártunk, de a tények ismeretében kénytelenek voltunk a közösségen belül fölmerült problémákat megoldani, új vezetést választani.

A Vatikáni Rádió magyar munkatársai megkérdezték György Alfréd atyát, a magyarországi tartományfőnök-helyettest arról, hogyan fogadta a magyar rendtartomány az új generális megválasztását.

György Alfréd elmondta, a krízishelyzet után bizalmi helyzet volt érezhető a megválasztáskor – erős, életképes, fiatal vezetés áll most a rend élén. Leocir Pessini – aki egyébként morálteológiával és bioetikával foglalkozott – tapasztalt vezető. Új lendület és bizalom, új lelkesedés érzékelhető a bizonytalanság után – fogalmazott a magyar tartományfőnök-helyettes a Vatikáni Rádiónak.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria