Megújult a dötki kápolna

Kishírek – 2023. augusztus 29., kedd | 8:31

Saját forrásból, illetve a veszprémi érsekség támogatásával megújult a dötki Jézus Szíve kápolna, amelynek felszentelését a településről elszármazottak találkozója követte – tette közzé a hírt augusztus 27-én a Veszprémi Főegyházmegye.

A munkálatok során felújították a tetőszerkezetet és a fűtési rendszert, restaurálták az oltárt, és kifestették az épületet.

Legutóbb a belső teret áldották meg, „hogy méltó legyen az istentiszteletek megtartására” – fogalmazott Kiss László, a Keszthely-zalaszentgróti kerület esperese, aki Szalontai István pókaszepetki plébánossal együtt mutatta be az ünnepi szentmisét augusztus végén.

Réges-rég megszüntették az iskolakápolnát, de volt egy idős házaspár, akik az egyházközségre hagyták a házukat; ebből alakították ki a kápolnát, amelyben méltó módon lehetett bemutatni a szentmisét. Ez azonban az idők során tönkrement, már szükség volt a megújítására – mondta el Kiss László.

A felújítás költségeit közakadásból, a hívek adományaiból, illetve a veszprémi érsekség támogatásával biztosították; sokan kétkezi munkájukkal vették ki részüket a munkából.

Az ünnepi alkalommal időkapszulát helyeztek el, amely a kápolna történetét és az adományozók névsorát tartalmazza. Mindezt márványtábla is megörökíti.

Az ünnep, a szentmisét követően, az elszármazottak találkozójával folytatódott. Takácsné Martincsevics Veronika polgármester arra bizatott: „a következő nemzedék is folytassa ennek a sokszínű közösségnek az építését”.

Az estebéd alatt a Duo Don Pedro ’z zenekar szórakoztatta az egyebgyűlteket.

Az elmúlt időszakban a keszthely-zalaszentgróti esperesi kerületben számos templom és plébánia megújult, jórészt a Magyar falu program jóvoltából. E munkálatokból a helyi közösségek is áldozatkészen kivették a részüket – tájékoztatott  Hévíz plébánosa.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria