Megújult a halogyi Szent Őrangyalok-templom

Hazai – 2024. szeptember 3., kedd | 12:19

Szeptember 1-jén Székely János szombathelyi megyéspüspök megáldotta a felújított halogyi Szent Őrangyalok-templomot.

Három év munka után nyerte vissza eredeti szépségét a templom – mondta el a Szombathelyi Egyházmegye sajtómunkatársának Takács László plébános. Kiemelte: püspöki vizitáció során Székely János kezdeményezte a templom felújítását.

Az elmúlt években több mint 33 millió forintot fordítottak az épületre, elsősorban a vizesedés okozta károk kijavítására, de például villamossági problémákat is orvosoltak, és új festést kapott a templom külseje.

A belső térben is végeztek felújítást, és a szobrokat, festményeket is renoválták. A felújítás az egyházmegye, az önkormányzat, a hívek és az országgyűlési képviselő összefogásával, segítségével vált lehetségessé – mondta Takács László.

1896. szeptember 1-jén fejezték be a templom építését, amihez valamennyi akkor a településen élt család hozzájárult. A Szent Őrzőangyalok liturgikus emléknapja ma október 2-a, de az építéskor még szeptember 2-a volt az egyházi naptárban; a halogyiak azóta is az ehhez a naphoz közelebbi vasárnapon tartják a búcsút.

Szentbeszédében Székely János keresztény hitünk megvallására, a templomért áldozatot is hozó nagylelkűségre és a hit továbbadására hívta fel a hívek figyelmét.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria