Megújult a hollóházi római katolikus templom

Kultúra – 2024. augusztus 5., hétfő | 12:15

Felújítási munkálatok után július 11-én átadták a hazai modern templomépítészet emblematikus példáját, a hollóházi Szent László római katolikus templomot. Az Építészfórum mutatta be a megújult épületet.

Az 1966–67-ben épült műemlék templom megújításának terveit a Virtual Építész Stúdió tervezői, Tóth László és Gál Károly készítették. Céljuk az volt, hogy a templom építésze, Csaba László eredeti elképzeléseit megőrizzék, és az – a legmodernebb anyagok használata mellett – szinte változatlan formában köszönjön vissza.

Hollóházán a Rákóczi utca 1. szám alatt álló Szent László római katolikus templom a második világháború utáni templomépítészet országos jelentőségű példája. 1966–67-ben épült, miután a porcelángyár bővítésének áldozatul esett a gyár területén lévő barokk templomépület.

Az új templom tervezésére az IPARTERV kapott megbízást, a tervező az Ybl-díjas Csaba László lett, aki az 1961-ben elkészült cserépváraljai katolikus templomot is jegyzi. A geometrikus idomok, vasbeton és üveg uralta szakrális épület belseje is fontos műalkotásokat rejt, igaz, ezek csak tíz évvel később kerültek oda. A karzatmellvéd porcelán táblaképei Szász Endre, a korpusz Somogyi József, a samottos kerámiastációk Kovács Margit munkái.

A teljes írás az Építészfórum oldalán olvasható.

Forrás: Építészfórum

Fotó: Gulyás Attila/Építészfórum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Fotó: Gulyás Attila