Megújult a kemeneshőgyészi Gyermek Jézus Katolikus Óvoda játszótere

Hazai – 2023. május 3., szerda | 10:42

Székely János szombathelyi megyéspüspök április 26-án megáldotta a kemeneshőgyészi Gyermek Jézus Katolikus Óvoda felújított kertjét. Az átadóünnepség a helyi Nagyboldogasszony-templomban tartott szentmisével kezdődött, amit a főpásztor mutatott be.

Székely János szentbeszédében három mese segítségével világított rá a gyermekeknek arra, hogy Krisztus közöttük van, fontos, hogy őt befogadják a szívükbe és vele éljenek.

Az elmúlt években pályázati forrásokból már sor került az óvodaépület energetikai korszerűsítésére, megtörtént a külső nyílászárók – ajtók, ablakok – cseréje, emellett hűtésre és fűtésre is alkalmas klímát szereltek be. 

Most a Magyar Falu Program keretében nyílt lehetőség az óvodai játszótér felújítására. A munkálatokra közel 6 millió forintot fordítottak. Kilenc új játékot helyeztek el a régiek elbontása után, többek között kéttornyos várat, hintát, rugós autót, mérleghintát, babaházat. Az intézményt a Szombathelyi Egyházmegye működteti, az önkormányzat az ingatlan tulajdonosa. 

Mint Kovács Tamás polgármester kiemelte, a két szervezet együttműködik az óvoda jövőjének alakításában, hogy a gyermekeknek és a nevelőknek minél jobb körülményeket biztosítanak. Elmondta, az önkormányzat a pályázati lehetőségek mellett is számos módon támogatja az óvodát, például egyes önkormányzati képviselők lemondanak tiszteletdíjukról az óvoda javára, a Kemeneshőgyész Községért Közalapítvány az elmúlt év végén jótékonysági bált szervezett az intézmény támogatására, és az önkormányzat óvodai programok megvalósításához nyújt anyagi támogatást.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, korszerű, biztonságos és a gyermekek testi fejlődését is elősegítő játszóeszközöket használhatnak ezentúl az óvodások. A szülők, nagyszülők számára legfontosabbak a gyermekek, akik ebbe az óvodába járnak. És hogy ebben az óvodában jó nevelés folyik, annak egyik biztosítéka a fenntartó, a másik az óvónők, akik segítik a gyermekek szellemi, testi, lelki fejlődését. Az óvoda az iskola előszobája: a gyermekeket fegyelmezettségre, a közösségi életre, a másik elfogadására tanítják és tornaórákon az iskolai testnevelésre készítik fel őket.

Székely János megyéspüspök megáldotta a felújított játszóteret, az új eszközöket, amiket a gyermekek azonnal használatba is vettek. Az óvodások műsora zárta az ünnepséget.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria