Megújult a két éve tűzben károsodott templomtorony Ajkán

Hazai – 2024. augusztus 28., szerda | 11:17

Udvardy György veszprémi érsek augusztus 25-én, vasárnap ünnepi szentmise keretében megáldotta az ajka-tósokberéndi templom tornyát, amely 2022 februárjában egy tűzesetben károsodott. A főpásztor megáldotta az újraöntött harangokat, melyeket az ünnepen a helyükre emeltek és meg is szólaltak.

Az ünnepi szentmisén Udvardy György veszprémi érsekkel koncelebrált Tál Zoltán jelenlegi és Bakos Frigyes korábbi plébános.

Az ünnepségen jelen volt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkára.

Udvardy György szentbeszédében rámutatott, Isten igéje, amikor elhangzik, mindig megszólító és mindig felszólító erővel érint meg bennünket. A legszemélyesebben megszólít. Ugyanazt az evangéliumot halljuk, és mégis másként érint bennünket, mert másra van szükségünk, hol figyelmeztetésre, hol bátorításra, hol meghívásra.

Isten igéje ismeri a mi személyes helyzetünket, amiben most vagyunk, és éppen ebben a konkrét helyzetben akar személyes megszólításával erőt adni nekünk.

Ugyanakkor Isten igéje mindig felszólító erővel is bír. Menj és cselekedj hasonlóképpen! – és akkor is igaz ez, ha nem mindig értjük az ige tanítását, ha túl nehéznek tűnik, vagy úgy gondoljuk, ránk nem is vonatkozik... Mégis azt mondja: menj és cselekedj hasonlóképpen.

Az érsek Isten igéjének három lényegi jellemzőjét emelte ki. Az első az, hogy nem emberi bölcselkedés, nem emberi megfontolás. Bár évezredek által kialakult emberi tudás van benne, a kultúrának, az irodalomnak gyöngyszemei is, mégis hisszük, Isten szól hozzánk, az ő kinyilatkoztatását halljuk. Udvardy György rávilágított:

megerősítő, hogy nem vélekedést hallunk, nem többségi véleményt, nem olyan elgondolást, ami az emberiség egy szakaszában érvényes volt.

Nem olyan tanítást hallunk, ami csak néhányaknak, a kiválasztottaknak, vagy éppen a bölcseknek szól. Minden kor, minden nép, minden kultúra, minden ember számára megszólító és felszólító erővel bír.

Másrészt Isten igéje azon túl, hogy igaz, egyértelmű is: az igen, igen, a nem pedig nem. Nem kell attól félnünk, hogy ez a tanítás megváltozik, vagy életem egyik szakaszában igaz, életem másik szakaszában pedig más igazságot kellene követni. Isten szava élő, eleven, arra is hív, hogy őszintén szembesüljek vele. „Mennyire fontos ez mindannyiunk számára, önazonosságunk érdekében is.

Az vagyok, akinek az Isten teremtett. Lehet életemnek könnyebb és nehezebb szakasza, lehet jobban meg kell küzdeni Isten igéjével, de az igen igenné és a nem nemé változik.”

A harmadik lényegi jellemző, hogy Isten igéje az örök élet tanítását adja nekünk. A mi reménykedésünk az üdvösségre szól, nem cserélhető föl napi, rövidtávú reménykedéssel. „Ez a tapasztalat az, ami számunkra felszabadító erővel bír. Bármi történik is, bízom Isten igéjében, bármi történik is, tudom, mi az igaz és mi nem az, és bármi történik is, vasárnapról vasárnapra megerősítjük ragaszkodásunkat az Isten igéjéhez, mert ő hűséges, ő nem vonja vissza szavát.”

A főpásztor bíztatott: legyen bátorságunk önmagunk és a ránk bízottak számára Isten bizonyosságát, igazságát, egyértelműségét és örök életre szóló hívását átadni!

Udvardy György érsek teljes prédikációját ITT olvashatják a bejegyzés végén.

Az ajka-tósokberéndi templom az 1800-as évek elején épült, 1808 nyarán szentelték fel Szent István király tiszteletére. Az épület a 20. században több felújításon is átesett, de a 2010-es évek végére már szükségesnek látták, hogy a tető és a homlokzat felújítására sor kerüljön, emiatt 2018-ban tervdokumentáció is készült. A projekt megvalósításához szükséges előkészítő munkálatok is megtörténtek, ám a templomtornyot károsító, 2022. február 6-i tűzeset nemcsak késleltette a felújítást, de annak újratervezését is szükségessé tette.

A tűz károsította a teljes harangtornyot – a torony fafödémeit, a harangtartó állványt, a torony nyílászáróit –, sőt a harangok is használhatatlanná váltak. A torony tűzeset során károsodott szerkezeti elemeinek és a sérült harangoknak az eltávolítása balesetveszély miatt elengedhetetlen volt.

A károk helyreállítása a korábbi rekonstrukciós költségekhez képest jelentősen megnövelte a felújítás összegét, így a tető és homlokzat különben is tervezett felújításának csak egy részét végezték el, de a torony felújítására és a harangok pótlására sor került. A kivitelezési munkák 2023 októberében kezdődtek és 2024. május közepén fejeződtek be.

A beruházás teljes költsége több mint 201 millió forint volt. A plébánia két pályázatot nyert (2020-ban és 2021-ben még a tűzeset előtt) a templom felújítására. A Veszprémi Főegyházmegye – Navracsics Tibor miniszter közbenjárására és a kormány döntése alapján – 60 millió forint támogatást kapott a tűzeset miatti felújítási munkára. Az érsekség a beruházásra fordította a Generali Biztosító által kifizetett tűzkár teljes összegét, emellett saját forrásból biztosította a beruházás megkezdéséhez és a harangok pótlásához még szükséges mintegy 17 millió forintot.

A plébánia gyűjtésekből, magánszemélyek és cégek adományaiból az orgona felújítását, a még elmaradt kisebb restaurálási munkákat, valamint két, régen leszerelt szenteltvíztartó visszahelyezését valósítja meg.

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria