Megújult a nagyvárad-szőllősi plébániatemplom és környezete

Külhoni – 2022. augusztus 26., péntek | 9:00

Befejeződtek a templomfelújítási munkálatok Nagyvárad-Szőllősön. Nemcsak az épület újult meg, hanem a környezete is. A templom egyébként Nagyvárad legrégebbi római katolikus temploma, „idősebb” még a székesegyháznál és a Szent László-templomnál is.

2002-ben kezdődött el a nagyvárad-szőllősi római katolikus plébániatemplom felújítása és átalakítása. A munkálatok 2009-ig tartottak, de anyagi források hiányában nem sikerült akkor teljesen befejezni őket.

A munkálatok akkor ugyan félbeszakadtak, de már csak kevés tennivaló maradt hátra – mondta el az Erdon.ro-nak Kruzslitz Imre plébános, aki két éve szolgál Nagyvárad-Szőllősön. – Például ki kellett cserélni a körmeneti járdát, elmaradt a területrendezés is, illetve a templom melletti tér és a felhajtó kialakítása. 2021–22-ben, a magyar kormány finanszírozásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) Zrt. pályázata révén végre lezárulhatott a húszéves folyamat.

A templom egyébként Nagyvárad legrégebbi római katolikus szent hajléka – tette hozzá a plébános –, „idősebb” még a székesegyháznál és a Szent László-templomnál is. Közel 300 éves, néhány év múlva ünnepeljük felszentelésének tricentenáriumát.

Váradszőllősön húsvétkor és a templombúcsú alkalmával tartanak körmenetet. Idén a Szentháromság vasárnapján megtartott búcsúi szentmisére már kész volt a járda, így húsz év szünet ismét tudtak rajta körmenetet tartani. Nagyvárad e negyedében egyébként csak néhány száz római katolikus él, de ezzel együtt a vasárnapi miséken való részvételük aránya átlagon felüli. „Látszik, hogy az itt élőknek fontos a magyarságuk, a megmaradásuk, és hangsúlyt fektetnek a hitéletükre” – mondta Kruzslitz Imre.

A mostani renoválásra közel 15 millió forintot kapott az egyházközség a BGA-tól, illetve a hívek is nagyvonalúan hozzájárultak a költségekhez, így összesen legalább 16 millió forintból gazdálkodhattak.

A kerítést teljes hosszában felújították: lefestették a vas- és betonrészeket, pótolták a hiányzó darabokat. A templom lábazatán a vakolat sok helyen lehullott, ezért azt is ki kellett javítani. A sekrestye megpróbált „elválni” a templomtól – valószínűleg a tömbházak építése miatt –, ezért azt statikailag meg kellett erősíteni.

Az egyik legátfogóbb munka pedig a beltérben zajlott, ahol új karzatot alakítottak ki, mert a régi balesetveszélyes volt.

Sikerült restaurálni a 18. században készült második bejárati kaput is, továbbá parkolóhelyeket alakítottak ki a templom mellett.

Még az előző ütemben elkészült három külső szobrot felhelyezték a homlokzatra: a márványból készült, a Boldogságos Szűzanyát ábrázoló alkotást, valamint a betonból készült Szent István- és Szent Imre-szobrot.

A templom a felújítási munkák végeztével már nemcsak a liturgiák idején, hanem napközben is nyitva van.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria