Megújult a Somló-hegyi kápolna – KÉPRIPORT

Hazai – 2023. augusztus 30., szerda | 12:12

Augusztus 27-én, vasárnap Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított Szent Márton-kápolnát a Somló-hegyen. A somlószőlősi plébániához tartozó kápolna a környező kis települések közös imahelye. Az épület megáldását követően a főpásztor koncelebrált szentmisét mutatott be.

A Somló-hegyi Szent Márton-kápolna a Magyar Falu Program keretében, a Veszprémi Főegyházmegye támogatásával, valamint a Somló-hegyi szőlősgazdák és a hívek nagylelkű adományaiból újulhatott meg.

Augusztus 27-én, vasárnap a felújított épület megáldását követően Udvardy György érsek Nagy József plébánossal és Deák Ákos Ervin nyugalmazott plébánossal együtt szentmisét mutatott be a Szent Márton-kápolnában.

A főpásztor szentbeszéde kezdetén az evangélium kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyház felteszi a kérdést ezen a vasárnapon:

Hát ti mit mondotok, ki vagyok?

Nem elbizonytalanítani akar, nem azért, mert új választ akar, hanem azért, mert meg akar erősíteni abban, hogy halljuk meg, amit keresztségünkben megvallottunk, amit életünkkel szeretnénk napról napra megtenni.

Jézus Krisztus, az Isten Fia, az életem ura, a döntésem alapja, vágyaim, reményem oka, mindennapi életem eseményeinek ura, irányítója erősíteni, bátorítani akar. Ez a mai evangélium a személyes hitvallásban.

A személyes hitvallás azért is fontos, mert nagyon nagy jelentőségük van az ősöknek. Azoknak az ősöknek, akik ezt a kápolnát megálmodták, idejöttek, imádkoztak, áldozatot hoztak érte. Milyen jó, hogy megtették. Milyen jó, hogy az ő életükből fakad bizonyos szempontból a mi életünk. Milyen jó, hogy a hitüket átadták számunkra.

Egyházunk tanítását jól ismerjük – mondta a veszprémi érsek. – Ehhez ragaszkodjunk, és ebből fakadóan fogalmazzuk meg mindennapi életünk kérdéseire azt a választ, amivel meg tudjuk vallani:

Igen, te vagy Krisztus, az élő Isten Fia.

Jézus evangéliuma, még ha súlyosan is érint bennünket, sosem akar elnyomni, megijeszteni, félelemben tartani, sokkal inkább mindig növelni, mindig gazdagítani akar, távlatokat nyitni számunkra. Így van ez a mai evangéliummal is – hangsúlyozta Udvardy György.

Vigyük magunkkal ezt a kérdést, az evangélium mai kérdését: „Hát te mit mondasz, ki vagyok?” – buzdította a jelenlévőket a főpásztor. – Hordozzuk szívünkben, ismételjük a választ: „Te vagy a Krisztus, te vagy az én Krisztusom, az élő Isten Fia. Hiszek benned, bízom benned, és ragaszkodni akarok hozzád és Egyházadhoz.”

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria