Megújult a veszprémi Szent László-templom

Hazai – 2023. december 29., péntek | 17:42

December 24-én, advent negyedik vasárnapján délelőtt a megújult veszprémi Szent László-plébániatemplomban ünnepi szentmisét mutatott be Udvardy György érsek Szabó János gazdasági helynökkel, helyi plébánossal.

A közösség karácsonyi ajándéka, hogy hosszú idő után ismét beléphettek szeretett templomukba, hiszen elkészült a belső felújítás, amelyet a szentmise elején megáldott a főpásztor.

„Hálát adunk az Úristennek, illetve hálát adok János atyának is és minden kedves munkatársának, a képviselő-testület tagjainak, a plébánia híveinek, az itt dolgozó szakembereknek, mindenkinek, akinek egy akarata volt: hogy ez a templom szépüljön meg, karácsonyra legyen méltó Jézus Krisztus születésének megünneplésére” – mondta Udvardy György érsek, majd a híveket és a felújítást is megáldotta.

A veszprémi érsek prédikációjában elmondta: a napi szentírási szakaszok abban bátorítanak bennünket, hogy akarjunk Mária modelljeként, de Krisztus módjára élni. „Itt vagyok, engem küldj!”

A főpásztor a történetben szereplő személyekre fókuszálva kiemelte Máriát mint az üdvösség történetének kulcsfiguráját. Isten terve az emberiség megváltása volt, és ezt a választott nép már régóta várta. A Messiás eljövetelének módja azonban meghökkentő és szokatlan volt, mivel Jézus csendben született meg erre a világra – hangzott el a prédikációban.

A liturgia folytatásában az érsek megáldotta az új oltárt, amely Isten sziklaszilárd hűségét jelenti számunkra, ugyanakkor Krisztust jeleníti meg, aki föláldozza magát értünk, hogy tápláljon, erősítsen minket. Az oltár a biztos pont, amely a templomban Isten érkezésének a helye.

Szabó János gazdasági helynök, plébános a szentmise záró áldása előtt elmondta, hogy közel négy évig vártak a plébánia templomának újjászületésére. 2020-ban kezdődött el az épület belső felújítása, de a koronavírus-járvány, az anyagi nehézségek és más kihívások miatt egyre lassabban haladtak előre a munkálatok. Szabó János beszédében kiemelte az örömöt és a hálát az újjászületés ünnepével kapcsolatban, még ha a templom nem is minden részlete készült el teljesen.

Szabó János köszönetét fejezte ki az érseknek a támogatásért és az anyagi segítségért. Emellett elismerte és megköszönte a hívő közösség türelmét, támogatását, pénzbeli és önkéntes segítségét a munkálatok során. Beszéde zárásaként azt kívánta, hogy a templom élettel teljen meg, és minden vasárnap együtt ünnepelhessenek.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria