Menedék és oktatás – Szalézi programok az utcagyerekekért

Megszentelt élet – 2023. április 25., kedd | 9:00

Április 12-e az utcagyerekek nemzetközi napja az ENSZ javaslatára. Ennek kapcsán a szaléziak körképet állítottak össze arról, hogy világszerte miként szolgálják az utcán élő gyerekeket.

„A szalézi misszionáriusok világszerte biztonságot, menedéket és oktatást nyújtanak az utcagyerekeknek – mondta Timothy Ploch atya, a Szalézi Missziók ideiglenes igazgatója. – A szalézi programok célja, hogy a gyermekek biztonságban élhessenek, miközben megkapják a szükséges érzelmi támogatást és az önálló élethez szükséges képzést. Ez egy második esély ezeknek a gyerekeknek, hogy reményt kapjanak egy jobb életre.”

Dél-Szudán

A dél-szudáni Don Bosco Kuajok három évvel ezelőtt indult el egy mezőgazdasági használatra alig alkalmas földterületen. Ma egy virágzó szalézi közösséghez tartozik mindez, amelynek általános iskolájában háromszáz gyermeket oktatnak és kilenc tanárt foglalkoztatnak. Egy olyan programot is működtetnek, amely a függőségek kezelését és rehabilitációt kínál a Kuajok központjában lévő piacon kóborló utcagyerekeknek. Az oratórium mindennap kinyit, hogy a Kuajok távoli részein élőkről gondoskodjanak, akik leggyakrabban belső menekültek.

Lothar Wagner testvér, aki jelenleg Libériában tartózkodik, kezdte el az utcagyerekek rehabilitációját. A németországi Don Bosco Bonn támogatásával 2019 óta százötven gyerek került vissza a családjához, néhány gyermek pedig megkezdte az iskolát. A program keretében három év alatt szalézi ház is épült, ahol önkéntesek számára tartanak fenn szobákat, és egy orvosi rendelő is működik. A szaléziak vészhelyzetben a városi kórházba tudják szállítani az ellátásra szorulókat.

Ghána

A ghánai Tema egyik városrészében található Savio Szent Domonkos Ifjúsági Központ menedékhelyet biztosít az utcagyerekeknek, ahol megfelelő körülmények között élhetnek, és a közeli iskolákban hozzáférhetnek az oktatáshoz is. A 2003-ban alapított központban a fiatalok napi szinten olvasást, írást, szövegértést és egyszerű matematikát tanulnak. Délutánonként meleg ebédet is kapnak. A különböző iskolákból érkező gyerekek minden pénteken együtt játszanak, és segítséget kapnak a házi feladatuk elkészítésében.

2022 végén a központ fiataljait tanulmányaik keretében kirándulni is elvitték a Chill River Resortba, hogy lássák Ghána gyönyörű helyeit.

India

A Don Bosco Veedu új épületet nyit az utcagyerekek támogatására Tiruvanántapuramban, Kerala államban. A szalézi szervezet 1991 májusa óta oktatja és támogatja a hajléktalan és szegénységben élő gyermekeket. Jose Thomas Koyickal atya, a bangalore-i tartomány tartományfőnöke megáldotta és elhelyezte az új épület alapkövét.

A Don Bosco Veedu központ nyolc programmal támogatja a gyermekeket és a nőket. A központ új épületében különböző irodák, a rövid távú készségek oktatására szolgáló helyiségek, erőforrásközpont, bentlakási lehetőségek, egy képzési központ és a szaléziak lakóhelye lesz.

A Don Bosco Veedu működteti a Childline forródrótot is Keralában, mely a nap 24 órájában ingyenesen hívható, csapata az utcagyerekek szükségleteire reagál krízishelyzetekben. A szaléziak munkatársai a rendőrséggel, az egészségügyi ellátással, a fiatalkorúak igazságszolgáltatásával, a közlekedési és jogi hatóságokkal, valamint a médiával együtt dolgoznak a gyermekek jogainak tudatosítása és gyermekvédelmi szolgáltatások nyújtása érdekében.

Kolumbia

A kolumbiai Medellínben található Don Bosco City volt diákjainak egy csoportja projektet dolgozott ki az utcagyerekek élelmezésének javítására. A cél az, hogy ezeknek a mélyszegénységben élő fiataloknak legalább hetente egyszer tisztességes étkezést biztosítsanak. A projekt vezetőinek, Salomón Brandnak és Alex Sepúlvedának köszönhetően más korábbi növendékek és barátok is csatlakoztak a kezdeményezéshez, a projektben így mára húsz segítő vesz részt.

Brand és Sepúlveda egyike annak a több mint 83 ezer fiatalnak, akiket Don Bosco City 1965-ös megnyitása óta megmentett. A szervezet Latin-Amerika egyik legrégebbi és legnagyobb, utcagyerekeknek szóló programját gondozza.

A Don Bosco Cityben zajló hosszú rehabilitációs folyamat három dologra összpontosít, amit a fiataloknak meg kell tanulniuk: hogyan bízzanak, hogyan reménykedjenek a jövőben, és hogyan építsenek kapcsolatokat másokkal. Pszichológusok és tanárok dolgoznak együtt a fiatalokkal, és adnak nekik eszközöket egy jobb jövőhöz, beleértve az alapfokú oktatást és a fejlettebb készségfejlesztést, amely stabil munkahelyhez vezet.

Forrás és fotó: ANS/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria