Mennyből az angyal – A sepsiszentgyörgyi betlehemjárásról

Kultúra – 2023. december 27., szerda | 15:00

A RomKat.ro erdélyi katolikus hírportál a Háromszék című hetilap nyomán idézi Bodor Dénes (1885–1930) feljegyzését a sepsiszentgyörgyi betlehemjárásról és kántálásról. Az alábbiakban ebből közlünk részletet.

Szőcsné Gazda Enikő muzeológus, néprajzkutató írja a cikk bevezetőjében: Bodor Dénes, a sepsiszentgyörgyi tanítóképző gyakorló iskolájának tanítójaként tért vissza Királyhelmecről szülővárosába, Sepsiszentgyörgyre, majd az első világháború alatt Zilahon, később Jászberényben és Sárospatakon élt. A Sepsiszentgyörgy néprajzáról írt kézirata a budapesti Etnológiai Adattárban maradt fenn. A sepsiszentgyörgyi betlehemjárásról és kántálásról keletkezett rövid ismertetését 1915–1917 körül írta le, emlékezetből. Kéziratában többször hivatkozott arra, hogy az emlékei az 1890-es évekre nyúlnak vissza. Leírása azért fontos, mert a sepsiszentgyörgyi 19. század végi betlehemes játékokat rajta kívül nem említette a néprajzi szakirodalom.

Betlehemjárás

Kezdődik karácsony szombatján s három napig tart. Súlypontja karácsony első ünnepére virradó éjjelre esik. (…)

Nyílik az ajtó. – Béeresztik-e a betlehemet, istállom? – Bé, bé!

Megjelenik a király. Papi ingre emlékeztető, rövid ujjú, térdig érő, csipkeszegélyes hábellokban. Olykor álarccal, néha anélkül. Fején 40 cm magas, felül cikk-cakkban végződő, színes papírossal bőven tarkított kemény papírból készült süveggel. Kezében jogarforma bottal, sarkantyús csizmában. Elmondja rímes mondókáját a vezető csillagról. Utána két-három angyal, kenderkóc hajjal, krétával mázolt arccal, szárnykonstrukciókkal, rúdon hozza a kis támplonyt (templomot). Nemritkán mesterművű kézügyességről tanúskodik ez a kis alkotmány. Fából gondosan kifaragva, összeeresztgetve-róva, színes kartonnal tapétázva, belül oltárféle, melyen a gyertyákat épp imént gyújtották meg. Előtte kis jászolforma, akárhányszor szamár meg báránykák mellette, s a jászolban vagy bölcsőben a kis Jézus. (Érdekes: kívül templom, belül templom és istállómotívumok!)

Felhangzik az angyalok kara. Jézus születésének körülményeit mondják el pattogó ritmussal, ropogó rímmel. Most csoszogó, durva lépésekkel, furkósbottal dobogtatnak a pásztorok. Hosszú szőrű, kifordított székely bundák formátlanítják el őket, álszakállal, bajusszal (melyet néha fülkagylóikra támasztanak), dörmögnek, brummognak a gyermeksereg remegtetésére. Az angyalok felé tartanak, vissza-vissza riadoznak a nagy fényességtől (amint mondogatják is). A király s az angyalok párbeszéde folyik ez alatt, végre fölhangzik az angyalok kara unisoloban:

Mennyből az angyal / Eljött hezzátok, / Pásztorok, pásztorok, / Hogy Betlehembe / Sietve menve / Lássátok, lássátok. // Istennek fija, / Aki ma született / Jászójba, jászójba,/ A lészen nektek / Idvezitétek/ Valóba, valóba.

A teljes szöveg ITT olvasható.

Forrás: Romkat.ro3szek.ro

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria