Meskó Zsolt íróval, rendezővel folytatódott a „Hitem”, a Magyar Kurír – Új Ember podcastsorozata

Nézőpont – 2024. augusztus 7., szerda | 20:00

Meskó Zsolt író, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró, producer, kétgyermekes családapa volt a Magyar Kurír és az Új Ember Hitem című podcastsorozatának legutóbbi vendége július 31-én.

Meskó Zsolt a jogi kar és a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmproduceri szakának elvégzése után játékfilmeket rendezett. A Fiúk a házból című, 1956-os témájú kisjátékfilmje 2006-ban az Oscar-díj-jelölésnél a legjobb 10 kisjátékfilm között szerepelt.

Tíz éven keresztül az Experidance Tánctársulat írója, rendezője volt. Színdarabajait, zenés előadásait több társulat játszotta. Jelenleg a Madách Színházban nagy sikerrel fut A tizenötödik című musical, melynek Derzsi György zeneszerző mellett szövegírója.

Több országos fesztivál, koncert szervezője, rendezője.

2014 óta a pasaréti ferenceseknél passiójátékszervező-képzést, illetve színjátszó társulatot vezet. E kezdeményezés célja, hogy újra elterjedjen a templomi passiójáték Magyarországon.

Jövő évtől a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán a közösségi színjátszóvezető-képzés vezető tanára.

„Az mindig egy örök kérdés, hogy kivel vagy: Jézussal vagy a világi hatalommal? Hová vonzódsz? Attól csodálatos az evangélium, hogy nem makulátlan életű keresztény hősöket állít elénk, mert azt lehetetlen lehetne követni… Valódi embereket állít elénk, akik elbuknak és feltámadnak, majd ismét elbuknak, s újra feltámadnak, s ez a mi életünk is” – vallja a Hitem podcastsorozat legutóbbi adásában Meskó Zsolt.

A rendező, forgatókönyvíró, producer Fodor Endre szerkesztő kérdéseire válaszolva többek között arról beszélt, hogyan próbálta jobbá tenni lelki, családi, hivatásbeli életét.

„Nem voltam jó apa, férj, teljesen elvoltam a saját egoista céljaimmal, változtatnom kellett ezen…; hálás vagyok a Jóistennek, hogy a passiójátszás szépen halad szerte az országban fantasztikus emberekkel…; a magyar társadalomnak az egyik legnagyobb hibája a kibeszéletlen múlt, ami generációról generációra nem feloldást és új utakat, hanem egyre nagyobb tehertételeket ad…”

A Magyar Kurír és az Új Ember podcastsorozatának legújabb része a Spotifyon IDE kattintva, a YouTube-on pedig ITT hallgatható meg.

A felvétel a Magyar Katolikus Rádióban készült; ezúton is köszönjük a támogatásukat.

A sorozat szerkesztője Fodor Endre.

Köszönjük, ha Olvasóink feliratkoznak a podcastcsatornára, és a beszélgetést megosztják másokkal is!

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria