Mészáros Antal nyugalmazott plébános gyémántmiséjét ünnepelték Nagyváradon

Külhoni – 2023. december 12., kedd | 12:03

Az idén 84 éves Mészáros Antal nyugalmazott plébános a nagyváradi székesegyházban mutatta be gyémántmiséjét december 9-én, hálát adva a hatvan évnyi papi szolgálat kegyelmeiért. A szentmise szónoka Fejes Rudolf Anzelm premontrei szerzetes apát, prépost-prelátus volt.

Mészáros Antal 1939. július 23-án született Nagyváradon. Tanulmányait az 1953-ban Gyulafehérváron frissen megnyílt egyházi középiskolában, a kántoriskolában végezte; ott is érettségizett. Ezt követően felvételizett a teológiára.

1963. december 8-án szentelte pappá Márton Áron püspök a gyulafehérvári püspöki palota kápolnájában. 1964 augusztusától a várad-újvárosi, később a micskei, almásfegyverneki, várad-olaszi, várad-őssi templomokban szolgált.

Papi jelmondata: „Jézus Szíve, bízom benned!”

Édesanyja vallásosan nevelte, gyermekkora óta ministrált, a székesegyházba járt. „Állandóan a templomban voltam” – vallotta meg egy vele készült videobeszélgetésben, amelyet a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldalán tettek közzé.

„Az ember ahol van, és amit vállalt, azt próbálja úgy teljesíteni, hogy ne azt nézze, mi a haszon belőle. Mindig szegény helyen voltam a plébániákon; nehéz, küzdelmes életem volt, de mindig jó volt, mert a lelkipásztori dolgok mellett én saját magamat láttam el” – fogalmazott a gyémántmisés nyugalmazott plébános, aki nem mérlegelte, hogy menjen, vagy ne menjen, hanem úgy élte meg, hogy „menni kell”.

„Ha valahol üresedés van, vagy helyettesíteni kell, akkor azt kell csinálni” – mondta. Még ha olykor el is fáradt, mindig benne volt, „hogy ha már ezt választotta az ember, ha már pap lett az ember, akkor azt tegye meg, amire vállalkozott”.

Forrás és fotó: Romkat.ro/Nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria