Michael August Blume érsek – A Magyarok Nagyasszonya-plébániáról Magyarország nunciatúrájáig

Hazai – 2018. július 5., csütörtök | 16:54

Július 4-én Michael August Blume-ot nevezte ki apostoli nunciusnak, vagyis a Szentszék magyarországi nagykövetének Ferenc pápa. Blume érsek életében nem ez az első alkalom, hogy szoros kapcsolatba kerül a magyarsággal: papi hivatásának kibontakozásában is fontos szerepet játszott a magyar közösség.

South Bend százezer lakosú város Indiana állam északi csücskében, 50 kilométernyire a Michigan-tótól. Az itt letelepedett magyarok 1900-ban alapították első egyházközségüket, a Szent István-plébániát, melynek egykori plébánosa, Horváth Lőrinc 1916-ban új misézőhelyet építtetett Magyarok Nagyasszonya titulussal. Az új templomot 1921-ben emelték plébániai rangra, 1927-ben pedig megnyílt szomszédjában a Magyarok Nagyasszonya-iskola, melyben az Isteni Szeretet Leányai Kongregáció nővérei oktattak.

A Magyarok Nagyasszonya-plébánia ma is álló temploma 1949-ben épült, freskóit Prokop Péter pap-festőművész készítette 1961–62-ben. E plébánia közösségéhez tartozott, és a Magyarok Nagyasszonya-iskola diákja volt Michael August Blume – vagy ahogyan egykori plébániáján emlegetik: Mike atya.

Michael 1960-ban fejezte be tanulmányait a Magyarok Nagyasszonya-iskolában, majd – környezete megdöbbenésére – Ohióba, az Isteni Ige Társasága, azaz a verbiták perrysburgi kisszemináriumába jelentkezett. A 14 éves fiú a népszerű amerikai katolikus hetilapban, az Our Sunday Visitorban bukkant rá a verbiták hirdetésére, melyben a rend hívta a szerzetesi és a misszionáriusi szolgálat iránt érdeklődő fiatalembereket. Michael úgy érezte, hivatása támadt: elküldte jelentkezését a hirdetésre, néhány nappal később pedig a verbita rend képviselői felkeresték a családot. A többi már történelem.

Michael August Blume-ot 1972. december 23-án szentelte pappá a Magyarok Nagyasszonya-templomban Joseph Robert Crowley, a Fort Wayne-South Bendi Egyházmegye segédpüspöke. 1974-ben Blume megkezdte misszionáriusi szolgálatát Ghánában: az első nyolc évet Cape Coastban töltötte, ezt követően kisebb városokban tevékenykedett, majd hét évet Accrában, az afrikai ország fővárosában szolgált. Két ciklus erejéig Blume a verbiták ghánai, valamint togo-benini tartományának elöljárója is volt.

Az Afrikában töltött évek alatt Blume licenciátust szerzett fundamentális teológiából a Pápai Gergely Egyetemen. Tizenhat év misszionáriusi szolgálatot követően Rómába hívták, ahol eleinte a verbita generális tanács titkáraként működött, majd pedig a Kivándorlók és Utazók Lelkipásztori Gondozásának Pápai Tanácsának titkára lett.

Blume rendszeresen publikált cikkeket a menekültkérdésről. Sokszor kelt útra, járt Ázsiában, Afrika számos országában, a Fülöp-szigeteken és Albániában. Több alkalommal is tagja volt annak a delegációnak, mely a Szentszéket képviselte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságánál. 2004-ben Blume hazánkba is ellátogatott, részt vett a máriapócsi kegykép harmadik könnyezésének 100. évfordulója alkalmából hirdetett jubileumi év megnyitásán.

Michael August Blume-ot 2005. augusztus 24-én nevezte ki XVI. Benedek pápa Togo és Benin nunciusává. Blume érsek 2013-ig képviselte a Szentszéket e két afrikai országban, majd Ugandában folytatta szolgálatát egészen 2018-ig.

Forrás és fotó: Ourladyofhungary.org

Magyar Kurír
(bzs)

Kapcsolódó fotógaléria