Mindig Jézusra mutatni – Ferenc pápa fogadta a claretinus missziós nővérek társasága tagjait

Ferenc pápa – 2023. július 26., szerda | 18:23

A pápa július 25-én, hétfőn fogadta a Vatikánban a Mária Szeplőtelen Szívének Leányai Missziós Társaság (Congregationis Missionariarum Filiarum Immaculati Cordis) tagjait, abból az alkalomból, hogy a szerzetesrend 18. nagykáptalanját tartja.

Ferenc pápa arra hívta a claretinus misszió nővéreket, hogy vállalják fel máriás identitásukat, és kövessék a Szűzanya példáját, aki másokat mindig Fia és sohasem önmaga követésére hív meg. „Az Egyháznak és a mai világnak sürgősen szüksége van a megszentelt életetek hű és bátor tanúságtételére” – hangsúlyozta a pápa.

A claretinus nővérek kongregációját a spanyol Szent Claret Antal Mária püspök és María Antonia París nővér alapította Santiago de Cubában 1855-ben. A Mária Szeplőtelen Szívének Leányai Missziós Társaság küldetése, hogy „örömmel éljék és hirdessék Jézus örömhírét, Isten országát és annak igazságosságát keresve, továbbá hogy hozzájáruljanak az Egyház megújulásához a testvériségben és az evangéliumi szegénységben”. Aktívan dolgoznak azon, hogy segítsenek másokon és terjesszék az evangéliumot az egész világon.

A claretinus nővérekhez intézett beszédében a Szentatya elmondta: a nagykáptalan munkaterve és összejövetelük az emmauszi útra emlékeztette. Felidézte az evangéliumi történetet, amelyben két tanítvány együtt halad az úton, és egyszer csak találkoznak és beszélgetni kezdenek egy idegennel. Vacsorára hívják, és később rájönnek, hogy az idegen az Úr. Felfedezik, hogy ez a zarándok a feltámadt Krisztus, mert „érzik, hogy szívük lángolt az Ő jelenlétében” – emelte ki a pápa. – Ezután megerősödtek, hogy „örömmel hirdessék a történteket”.

Az emmauszi történetben láthatjuk „a szinódusi folyamat fő elemeit, amelyet az Egyházban most tapasztalunk: találkozás, részvétel, párbeszéd, szeretetközösség, misszió” – emelte ki Ferenc pápa. Megköszönte a claretinus nővéreknek, hogy „tereket hoztak létre” a meghallgatás elősegítésére és az evangélium hirdetésére az egész világon.

A pápa három olyan tulajdonságot emelt ki, amelyek hivatásukat jellemzik: a máriás, a misszionárius és a klaretinus identitást.

A máriás aspektusról elmélkedve rámutatott, hogy Mária Szeplőtelen Szíve kíséri őket, és Krisztus Szentséges Szívére irányítja figyelmüket. „Érdekes, Mária lelkének hozzáállása mindig ez: Jézusra mutat. Ez az Anya küldetése: Jézusra mutatni” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

A missziós jellegről szólva a Szentatya elismerését fejezte ki, hogy a nővérek Krisztus üzenetét mindenhová el akarják vinni, ahová küldik őket, „Mária bizalmával és gyengédségével, megtestesítve az Úr szavait és gesztusait, hogy szeretetének országa jelen legyen a világban”.

A „claretinus” szemponttal kapcsolatban a pápa felidézte identitásukat Claret Szent Antal Mária püspök lányaiként, akit szent pásztornak, misszionáriusnak és alapítónak nevezett, aki közbenjár értük, és akinek példájára mindig felnézhetnek. Ferenc pápa azt javasolta a nővéreknek, hogy tanuljanak abból, hogy a szent püspök miként ápolt „gyermeki kapcsolatot Máriával”, valamint az evangelizáló és a missziós tevékenység iránti bátor szenvedélyéből.

A Szentatya arra buzdította a nővéreket, hogy mélyítsék el ezt a három értékes elemet annak érdekében, hogy betöltsék a körülöttük élőket „az evangélium örömével”.

„Ne féljetek átlépni a földrajzi határokat, sőt az egzisztenciális határokat, ahogy Claret püspök tette, hogy mindenki megismerje Isten Szívének túláradó szeretetét” – hangsúlyozta a Szentatya. Befejezésül imádkozott a folyamatban lévő nagykáptalanért, és arra buzdította a nővéreket, hogy legyenek találékonyak a kihívásokra adott válaszukban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria