Mindnyájan lámpást kell, hogy hordozzunk – Veni Sancte a Veszprémi Főegyházmegyében

Hazai – 2024. augusztus 31., szombat | 19:55

A Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények vezetői, pedagógusai, munkatársai augusztus 30-án Tapolcán, a Nagyboldogasszony-plébániatemplomban ünnepelték a 2024/2025-ös tanévet megnyitó Veni Sanctét. A szentmisét Udvardy György veszprémi érsek mutatta be.

A Veszprémi Főegyházmegye 8 általános iskolájában, 6 óvodájában, 1 középiskolájában, valamint 1 középiskolai kollégiumában közel 3500 gyermek kezdi meg a tanévet.

Udvardy György veszprémi érsek a tanévnyitó szentmisén elmondott prédikációjában hangsúlyozta a Szentlélek erejébe vetett hit fontosságát a tanév kihívásainak kezelésében.

Az evangéliumban elhangzott tíz szűzről szóló példabeszédet a pedagógus hivatására vonatkoztatta. Kiemelte, hogy a tanítói munka megtiszteltetés, amely testi, lelki és szellemi felkészülést igényel. Hozzátette: a mai példabeszéd azt is elmondja, hogy megterhelő ez a szolgálat. Várják a jegyesnek a vőlegény érkezését, virrasztaniuk kell, készen kell lenniük, és elnehezül a szemük, a lelkük. Megterhelő és fárasztó hivatás ez, ugyanakkor késznek kell lenni a váratlan helyzeteknek a kezelésére is.

Az érsek felhívta a figyelmet arra, hogy a lelki olaj – vagyis a jó cselekedetek és a személyes kapcsolat Istennel – elengedhetetlen a sikeres szolgálathoz. Rámutatott, ahhoz, hogy meg is őrizzük ezt az olajat, nagyon fontos az ünnep lelkületét hordozni a szívünkben.

Könnyű elveszíteni a lelkesedést, könnyű csak a problémákra fókuszálni. Közben megfeledkezünk arról, hogy mi ebben a szolgálatban csak meghívottak, megbízottak vagyunk.

Udvardy György hozzátette: nyilvánvalóan szükség van szakmai tudásra, amit fejleszteni is kell, de ez a tudás, amit a keresztény pedagógus hordoz, és amit szeretne átadni, az üdvösségre vezető tudás.

Még egy képlet is, még egy vers is, még egy definíció is – üdvösségre vezető tudás.

Meghívott bennünket az Úr, személyes bizalmával megtisztelt, ránk bízta a kincseit, akiket teremtett. A főpásztor ennek a bizalomnak megerősítését szorgalmazta, valamint arra buzdított, hogy a pedagógusok Krisztusi tudást adjanak át, miközben megküzdenek a jóért a társadalmi bizonytalanságok közepette.

A szentbeszéd végén az érsek úgy fogalmazott: Higgyük el, hogy az Úr nagyon szép dologra hív bennünket. Bízzunk abban, hogy ehhez lesz erőnk, és bízzunk abban, hogy a Szentlélek Úristen, aki mindig friss, mindig fiatal, mindig dinamikus, életünk bármelyik pillanatában, minden órában, beszélgetésben, találkozásban, mindig tud olyan erőt, olyan ötletet, olyan meglátást adni, ami csak az övé, mi pedig ennek örülünk. „Kérjük ehhez oktatási intézményeink védőszentjeinek a közbenjárását. Kérjük ehhez a hamarosan boldoggá avatásra kerülő Bódi Mária Magdolna égi közbenjárását, és példáját tárjuk növendékeink elé.”

Udvardy György érsek teljes szentbeszéde olvasható ITT.

A szentmise záró áldása előtt Dékány Árpád Sixtus, a Veszprémi Főegyházmegye Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) vezetője mondott beszédet. A pedagógusok és hitoktatók hivatásának fontosságát hangsúlyozta, kiemelve Jézus példáját, aki növekedett „bölcsességben, korban, s kedvességben Isten és az emberek előtt”, hűségesen szolgálva Isten akaratát. Azt a küldetést állította az oktatók elé, hogy másokat is segítsenek Isten felé vezetni.

Felhívta a figyelmet az évet meghatározó eseményekre, mint a Szentatya által meghirdetett imádság évére, valamint Bódi Mária Magdolna közelgő boldoggá avatására, amelyek arra ösztönöznek, hogy

a pedagógusok, iskolai dolgozók lámpásként vezessék a rájuk bízottakat.

Hangsúlyozta a felelősséget, amely a közel 3500 gyermek tanításával jár az egyházmegye intézményeiben. Zárásként megemlékezett Udvardy György érseki beiktatásának (2019. augusztus 31.) ötödik évfordulójáról, valamint biztatást adott a tanévre.

Végezetül a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola gyermekkórusa adott rövid koncertet.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria