Mindnyájan testvérek vagytok! – Amit a quitói nemzetközi eucharisztikus kongresszusról tudni kell

Kitekintő – 2024. augusztus 23., péntek | 9:47

Három év telt el a Budapesten megszervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) óta, amely számos lelki gyümölcsöt hozott a hívek, a plébániák, közösségek, de az egész Magyar Katolikus Egyház számára. Idén szeptember 8. és 15. között Ecuador fővárosában, Quitóban rendezik meg a nagyszabású eseményt.

Az 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson több mint 40 ország képviselteti magát. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) küldötteként Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök lesz jelen. Böcskei László nagyváradi megyéspüspök is részt vesz a kongresszuson a Romániai Püspöki Konferencia képviseletében.

Ferenc pápa az 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus pápai legátusának Kevin Joseph Farrell bíborost, a Világiak, Család és Élet Dikasztériumának prefektusát nevezte ki.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága már a Budapesten megszervezett esemény előtt, 2021. március 20-án kihirdette, hogy 2024. szeptember 8. és 15. között az ecuadori Quito ad majd otthont az 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A helyszín és az időpont választásának oka, hogy éppen 150 évvel ezelőtt, 1874-ben ajánlották fel Ecuadort Jézus Szentséges Szívének.

Quito egyháza eucharisztikus sátorrá fog változni, ahol az Ige és a Kenyér asztala mellett összegyűlhetünk, hogy felfedezzük Isten irgalmas jelenlétét, aki mérhetetlenül szeret minket, és testvérekké, egyazon Atya gyermekeivé tesz minket.

A feltámadt Úrtól kapott, és minden szentmise középpontjában álló húsvéti ajándék, miközben begyógyítja sebeinket, segíteni fog minket abban is, hogy gondoskodjunk minden testvérünkről” – írta meghívó levelében Alfredo José Espinoza Mateus SDB quitói érsek, Ecuador prímása.

A helyszín azért is különleges, mert Quitóban rendezték meg a világ első nemzeti eucharisztikus kongresszusát 1886-ban.

A budapesti NEK ötödik napján, 2021. szeptember 9-én a Hungexpo A pavilonjában Alfredo José Espinoza Mateus quitói érsek mutatott be szentmisét. Akkor személyesen is meghívta az MKPK tagjait és a magyar híveket a következő nemzetközi eucharisztikus kongresszusra.

„Tegyen az Eucharisztia mindannyiunkat az Úr szeretetének hordozóivá – fogalmazott az érsek. – Ne felejtsük: ha a gyűlölet és a bosszú vezeti lépteinket, akkor tönkretehetjük azt a csodálatos szépséget, amivel Isten kiválasztottjaiként, Isten képmásaiként ragyoghatunk. Válasszuk hát a szeretetet. Nincs semmi, ami nagyobb és gyümölcsözőbb a szeretetnél. Legyünk a mindent megváltoztató szeretet hordozói. Távozzunk úgy Budapestről, menjünk el a világ minden szegletébe úgy, hogy akarjuk, hogy a szeretet alapjaiban változtasson meg minket. Menjünk végig ezzel a szeretettel Budapesttől Quitóig, éljük meg a szeretet forradalmát.

2024-ben várunk benneteket az Egyenlítő országában, Ecuadorban, ahol az Eucharisztia szeretete vár majd bennünket, annak minden rosszat legyőző ölelésében, ahol majd megtapasztaljuk, hogy kell megtörni, megosztani és szétosztani az életünket a társadalom testéből kivetett testvéreinkkel.

Eljutva a megbocsátás szeretetétől az együttérzés szeretetéig.”

A quitói nemzetközi eucharisztikus kongresszus honlapján angol és spanyol nyelven számos információ, hír olvasható az eseményről; elérhető a részletes program és több letölthető anyag is.

A honlapon megtalálható magyar nyelven is a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága által kidolgozott alapdokumentum, amely segítséget nyújt a lelki felkészülésben, és információkat ad az eseményről. A dokumentum IDE KATTINTVA olvasható.

Az alábbiakban néhány általános tudnivalót olvashatnak.

A kongreszus témája és mottója

Az esemény központi témája: Testvériség a világ gyógyítására. Mottója: „Mindnyájan testvérek vagytok!” (Mt 23,8)

Mindez azt kívánja kifejezni, hogy a hívők közössége arra hivatott, hogy emberi kapcsolatait a testvéri szeretetre alapozza, amely e széttöredezett világnak a remény jelét, a sebek gyógyulását, az egység építésének az útját jelentik.

Az esemény logója

A logó számos jelképes elemet tartalmaz:

kereszt
Krisztus keresztje képes begyógyítani a bűn által okozott nyílt sebeket, a keresztre feszített Üdvözítő pedig szélesre tárt kajaival mindenkit magához ölel, aki hazatér az atyai házba.

szív
Krisztus megnyílt Szíve a kereszten a szeretet forrása, az élet és a megbocsátás forrása. A Feltámadott nyílt sebe képes begyógyítani a gyűlölet, az erőszak és a halál okozta sebeket.

ostya
Az ostya az Eucharisztiára, a keresztény élet csúcsára és forrására emlékeztet. Az Eucharisztia a testvériség köteléke, hisz a szentmise ünneplése egy asztalnál egyesít minket.

Quito
Egy város a nulla szélességi fokon, amely kitárja kapuit, hogy egy hatalmas eucharisztikus várossá váljon, ahol mindannyian Krisztus gyógyító szeretetével találkozhatunk, és meghívást kapunk arra, hogy a szélrózsa minden irányába elvigyük Krisztus üzenetét: „Mindnyájan testvérek vagytok” (Mt 23,8).

A kongresszuson feldolgozandó témák

A kongresszust teológiai szimpózium előzi meg szeptember 4. és 7. között, amely alkalmat ad arra, hogy a résztvevők együtt gondolkodjanak az Eucharisztia és a testvériség közötti kapcsolatról a sebzett világ kontextusában.

A kongresszuson az alábbi témákban lesznek előadások, beszélgetések, tanúságtételek: megsebzett világ; Krisztus által megváltott testvériség; az Eucharisztia és a világ átalakulása; egy szinodális Egyházért; Eucharisztia: a testvériség zsoltára.

Az esemény imája

Urunk, Jézus Krisztus, mennyből alászállott Élő Kenyér:
nézd, ahogy a szíved szerinti nép ma téged dicsőít, imád és áld.
Te, aki asztalod köré gyűjtesz, hogy Testeddel táplálj minket,
add, hogy legyőzzünk minden megosztottságot, gyűlöletet és önzést,
és igaz testvérekként, a mennyei Atya gyermekeiként éljünk.
Küldd nekünk a Szeretet Lelkét, hogy a testvériség útjait járjuk,
a békét, a párbeszédet és a megbocsátást keressük,
és a világ gyógyításán fáradozzunk. Ámen.

*

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök 2024. augusztus 6-án, Urunk színeváltozásának ünnepén körlevelet adott ki a quitói nemzetközi eucharisztikus kongresszussal kapcsolatban, amelyben gyakorlati tanácsokat is ad, hogyan kapcsolódhat be a helyi egyház a Dél-Amerikában zajló világméretű eseménybe.

A körlevelet IDE KATTINTVA olvashatják.

Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye; iec2024.ec; Bodnár Dániel/Magyar Kurír; Vatican News

Fotó: Wikipédia; Merényi Zita; iec2024.ec

Szalontai Anikó/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria