Mindszenty 80: A Veszprémi Egyházmegye felajánlása Mária Szeplőtelen Szívének 1945. augusztus 20-án

Kultúra – 2024. augusztus 22., csütörtök | 9:01

Mindszenty József veszprémi püspökké való kinevezésének évfordulója alkalmából „Mindszenty 80” emlékévet hirdetett a Veszprémi Főegyházmegye. Ennek keretében a főegyházmegye feleleveníti honlapján az egykori megyéspüspök 18 hónapos veszprémi szolgálatainak eseményeit.

Mindszenty József a II. világháború lezárását követően úgy vélte, a „rendkívüli viszonyok rendkívüli eszközöket kívánnak”. Épp ezért 1945-ben körlevelet bocsátott ki, amelyben leírta, melyik az egyetlen megoldás a vérzivataros időkben hazánk megmentésére.

Így írt levelében: „Amikor az emberi erők és eszközök már-már hatástalanoknak tűnnek fel, zörgetünk magasabb erők és eszközök után.

Ha a természetes erőkön túlcsapnak az idők tengerének hullámai, mély megalázkodással kérjük és esdjük le a természetfeletti segítséget.

Van Isten felettünk, háborgó tenger-hullámok közt is szent hitünk hirdeti: de épp ma, amikor, mint igazságos Bírónak bűneinkből font ostora, úgy suhog felettünk, félve közelítünk feléje.

Ezért nagy megkönnyebbülés, nagy-nagy biztatás számunkra, hogy a megbántott Istennek édesanyja van, aki nekünk is édesanyánk Gyümölcsojtó és a Kálvária óta. És ennek az édesanyának szíve van, szeplőtelen Szíve.”

Augusztus 20-án, amikor mi a 21. században örömmel ünnepelhetjük államalapításunk évfordulóját, Mindszenty József óvó féltést és tenni akarást érzett. A veszprémi megyéspüspök levelében kiemelte: „Azóta is Szent Fiánál Ő a leghatalmasabb közbenjárónk, az egész földkerekség engesztelője.”

Mindszenty épp ezért arra a következtetésre jutott, hogy hazánkat, népünket csakis egyféleképpen tudjuk megóvni, védelmezni és kivezetni a világégés utáni káoszból: „Ennek legszebb és legüdvösebb megnyilatkozása, ha az egyén vagy egy közösség felajánlja magát a szeplőtelen Szívnek.”

A körlevél pedig így zárul: „Elvégeztem én is egyházmegyém felajánlását 1944 december első péntekjén; de egészen zárt körben, csak negyedmagammal. Most, hogy mód van rá, végezzük ünnepélyesen is. Elrendelem, hogy plébániáról-plébániára történjék meg az ünnepélyes felajánlás. Az egyházmegye ünnepélyes felajánlása a székesegyházban – ha Isten engedi – aug. 20-án, Szent István király ünnepén 9 órakor lesz. (…) Az Offertórium szövege után, a kenyér felajánlása előtt a plébános az alsó lépcsőfokon elmondja az alábbi felajánló szöveget. A felajánlásra a hatóságok, egyházközségi képviselők, hívek nemcsak helyből, de a leányegyházakból is meghívandók. Kívánatos, hogy – kellő gyónó-alkalom után – a hívek végezzenek minél többen engesztelő szentáldozást. Előzetesebb a búcsúnyerési alkalmakra, főként a 7. pontra mutassanak rá.”

Mindszenty József a felajánló ima szövegét is megküldte: 

„Oh Mária, Nagyhatalmú Szűz és Irgalmasság Anyja, Mennynek Királynője, Bűnösök Menedéke; felajánljuk magunkat családunkat, plébániánkat, egyházmegyénket Szeplőtelen Szívednek. Neked szenteljük életünket maradéktalanul: mindent amink csak van, amit szeretünk és ami csak vagyunk. Legyen Tied a testünk, a szívünk, a lelkünk, otthonunk, családunk, hazánk. Ami bennünk, körülünk van, mind a Tied legyen: ennek ellenében mi a Te anyai áldásod jótéteményében részesülhessünk. Hogy pedig felajánlásunk erejét és tartósságát növeljük, megújítjuk óh Mária, lábad előtt keresztségi fogadalmunkat és első szentáldozási jófeltételeinket. Kötelezzük magunkat, hogy a hitigazságokat mindenkor bátran megvalljuk, mint katolikusok akarunk élni, a Szentatyának Szent Fiad földi helytartójának, a vele egyesült püspökök, apostolutódok útmutatásait követjük. Az Isten és az Egyház parancsait megtartjuk különöskép a vasárnap megszentelését. A katolikus vallás lélekmegnyugtató áhítatgyakorlatait, főként a szentáldozást tőlünk telhetőleg életünkbe iktatjuk. Végül ígérjük Neked, Istennek dicsőséges Anyja, jóságos édesanyja, hogy szívünket a Te drága tiszteletedre szolgálatába állítjuk azért, hogy szeplőtelen Szíved tisztelete által imádandó szent Fiad Szívének országa lelkünkben és minden ember lelkében, hazánkban és az egész világon, amint a mennyben, itt a földön is minél előbb és biztosabban kialakuljon. Ámen.”

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria