Mindszenty bíborosra emlékeztek Bécsben

Külhoni – 2017. március 25., szombat | 13:50

Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének közelgő 125. évfordulója alkalmából Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök szentmisét mutatott be március 22-én Bécsben, a Pázmáneumban – tájékoztatott Varga Gabriella.

A misén koncelebrált Varga János, az intézet rektora és Vencser László, az ausztriai idegen nyelvű pasztoráció országos igazgatója.

Mindszenty József bíboros, hercegprímás negyvenhat évvel ezelőtt telepedett le ebben a házban, kezdte meg szolgálatát az emigrációban; innen, a bécsi Pázmáneumból folytatta küzdelmét Istenért, Egyházért, egész magyar népünkért, idekint és odahaza. Akárcsak egykor odahaza, külföldön is igazi jó pásztorként kereste és szolgálta híveit – fogalmazott a szentmise kezdetén elmondott bevezető szavaiban Cserháti Ferenc püspök.

Szentbeszédében pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Mindszenty József bíboros emlékét nem elég csak felidézni, életét és tanítását nem elég csak megcsodálni, abból merítenünk is kell: eleven hitet, reményt, szeretetet. Mint mondta, a bécsi megemlékezés is akkor lesz hozzá méltó, ha a bíboros iránymutatását elfogadjuk és követjük: ha Krisztus fényében szemléljük az embert és a világot.

Mindszenty bíboros személye otthon és külföldön igazi jelképpé magasztosult: főpapi helytállásával és szenvedéseivel kiérdemelte, hogy a korabeli elnyomás alatt szenvedő magyar katolikus egyház és egész magyar népünk jelképévé váljon – fogalmazott Cserháti Ferenc. – A budapesti amerikai nagykövetség elhagyása után az emigrációba kényszerült bíboros egyedülálló felvilágosító munkát végzett Nyugaton a kommunizmussal szemben hiszékeny emberek körében.

Magyar embernek talán sohasem volt az övéhez hasonló hírneve a nagyvilágban, és ezt lépten-nyomon tapasztalom, amikor, ahogy ő is tette, járom a világot magyar testvéreim szolgálatában – folytatta a segédpüspök, és hangsúlyozta: a külföldiek szemében Mindszenty és a magyarság gyakran ugyanazt jelenti.

Mindszenty bíboros valóban „aggastyánként lett a világban szétszórt magyarság hű pásztora és igaz atyja”, sírfeliratának szavai szerint, míg 1975. május 6-án a bécsi irgalmasok kórházában Istenért, Egyházért és hazáért, a Szent Pannóniáért lüktető szíve utolsót dobbant. Az igazság világra szóló hangját azonban azóta is hallatja. A külföldi magyarok püspökei, Irányi László és Miklósházy Attila a bíboros nyomdokain haladtak, és magam is ezt teszem, amikor hangját hallatom és az ő szellemében igyekszem szolgálni népünket. A szent életű főpap ma is azt hirdeti, amit egykor: lelki megújulás nélkül nincs nemzeti fennmaradás, nincs üdvösséges jövő! – hangsúlyozta Cserháti Ferenc.

Fotó: Varga Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria