Mindszenty József püspöki kinevezése és az előzetes nunciusi levél – Érsekségi ékességek (107.)

Kultúra – 2024. március 3., vasárnap | 15:40

A Veszprémi Főegyházmegye kiemelt feladatának tekinti a hitből fakadó kultúra és a kulturális értékek gondozását, ezek méltó bemutatását, ezért Érsekségi ékességek címmel sorozatban ismerteti őket honlapján. Ezúttal Mindszenty József püspöki kinevezése, és az azt megelőző nunciusi levél történetét ismerhetjük meg.

Mindszenty József zalaegerszegi plébános, címzetes apát, pápai prelátus püspökké való kinevezése már 1944 előtt többször felmerült. Először 1938-ban említették meg esélyes püspökjelöltként, mint Rott Nándor veszprémi főpásztor koadjutor segédpüspöke. XII. Pius pápa ekkor még Tóth Tihamért, a központi szeminiárium rektorát nevezte ki az élete vége felé betegeskedő „Balaton püspöke” segítségére. 1942-ben, Hanauer István váci püspök – aki korábban a veszprémi székeskáptalan kanonokja volt – halála után Mindszenty József ismét a püspökjelöltek között szerepelt, azonban a pápa Pétery József egri kanonokot nevezte ki a váci egyházmegye élére.

A következő esztendőben, 1943-ban Grősz József szombathelyi és Czapik Gyula veszprémi püspökök új megbízatásokat kaptak: Grősz József kalocsai, Czapik Gyula egri érsek lett. Így Magyarországon két egyházmegye árván is maradt, majd Glattfelder Gyula főpásztor halálával harmadikként az évben a csanádi püspöki szék is megürült.

A második világháború tragikus eseményei a Szentszéket arra sürgették, hogy az egyházmegyék a legnehezebb megpróbáltatások közepette ne maradjanak püspök nélkül. A kinevezések ezért gyorsan megtörténtek: a szombathelyi egyházmegye élére Kovács Sándor kecskeméti plébános, a csanádi püspökség élére Hamvas Endre budapesti érseki helynök került.

A veszprémi püspökség élére, a „szentek városa” irányítására Mindszenty József korábbi zalaegerszegi plébánost nevezte ki XII. Pius pápa. A döntés előkészítésében nagy szerepe volt Mikes János korábbi szombathelyi püspöknek, Pfeiffer Miklós kassai kanonoknak, Antall József kormánybiztosnak, Cavallier Józsefnek és Angello Rota pápai nunciusnak.

Szokás volt, hogy a választott püspökök neveinek nyilvánosságra hozatala előtt a kinevezéshez előzetesen kikérjék a jelöltek beleegyezését. A Szentszék magyarországi képviselője, Angelo Rotta nuncius a belegyezésre vonatkozó kérdést 1944. február 26-án tette fel írásban Mindszenty József zalaegerszegi plébánosnak – a latin nyelvű irat keletkezésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából mutatja most be az Érsekségi ékességek sorozat a dokumentum digitális másolatát.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria