Ministránsok a mohácsi busójáráson

Kishírek – 2024. február 20., kedd | 14:43

Zubály Lajos napkori plébános február 13–14-én kirándulást szervezett a nagyobb ministránsoknak jutalomként a mohácsi busójárásra. A fiatalok megismerhették a helyi hagyományokat, a maskarások és a mulatságos szertartások világát. A kétnapos programról Kovácsné Török Tímea hitoktató írt beszámolót, melyet szerkesztett formában közlünk.

A hangulat már az indulás pillanatától kezdve kiváló volt, Zubály Lajos plébános személyesen is igyekezett a résztvevők jó hangulatáról gondoskodni. A buszos út során vidámság töltötte be az utasteret.

A kirándulás során nem csupán új ismeretségeket kötöttünk, de régi barátokkal is találkoztunk. Az egyik ilyen találkozás Muka Gábor csávolyi plébánossal volt, aki régi jó ismerősünk. Lajos atya révén hosszú évekre visszanyúló kapcsolat fűzi őt a napkori római katolikus közösséghez.

A meglepetések azonban itt nem értek véget, hiszen a busójárás alkalmával találkoztunk Felföldi László pécsi megyéspüspökkel is, aki szintén részt vett a télűzésen.

Másnap folytatódtak a kulturális és vallási élmények. Első úti célunk Hercegszántó volt, ahol megcsodálhattuk a világ egyik legnagyobb Mária-szobrát. A monumentális (10,53 méteres) alkotás mindannyiunkat lenyűgözött.

Délelőtt Bátaszéken jártunk, ahol a Nagyboldogasszony-templomot kerestük fel. A gyönyörű, hatalmas épület, amely 82,45 méteres magasságával az ország harmadik legmagasabb temploma, mély benyomást tett a résztvevőkre.

Bővebb beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria