„Aki így szolgál Krisztusnak, az kedves Isten előtt...” – Ministránstalálkozót tartottak Komlón

Hazai – 2022. november 7., hétfő | 9:02

A Pécsi Egyházmegye ministránsainak hagyományos őszi találkozóját október 29-én rendezték meg Komlón, több mint száz résztvevővel. Az eseményről Mihovics Szebasztián papnövendék írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

„Aki így szolgál Krisztusnak, az kedves Isten előtt...” (Róm 14,18) – Szent Pál apostol Rómaiaknak írt levele volt az idei őszi egyházmegyei ministránsnap mottója, melynek a komlói Szent Borbála-plébánia, illetve a helyi Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola adott otthont.

A szervezőket is meglepte a nagy érdeklődés: száznál is többen érkeztek, hogy a ministránsversenyen összemérjék tudásukat és hazavihessék a ministránskupát.

Rengeteg szervezés és megbeszélés előzte meg a napot, amely végül a szülők és hitoktatók tetszését is elnyerte. Leginkább persze a ministránsok élvezték.

A szervezők izgalmas és kreatív feladatokkal készültek. A ministránsok öt különböző állomáson mérhették össze tudásukat. Szükségük volt ügyességre, kreativitásra és persze elméleti tudásra is. Az ügyességi feladatok között volt mászófal, céllövölde, templomépítés legóból.

Az egyházmegye papnövendékei liturgikus ismeretekkel bővítették a fiatalok tudását: bábut kellett felöltöztetniük liturgikus ruhákba, digitális táblán kellett sorrendbe rakniuk a szentmise részeit, illetve izgalmas dolgokat tanulhattak meg különböző liturgikus szokásokról.

A napot szentmisével zárták, melyen a győztes csapat szolgálhatott.

A szentmise tanító részében Kovács József referens segítségével néhány lelkes ministráns – a helyi plébános közreműködésével – eljátszotta a felolvasott evangéliumi szakaszt.

A ministránsok lélekben megerősödve és ismeretekkel gazdagodva térhettek haza. Tavasszal újra összegyűlnek, hogy találkozzanak egymással és az oltárnál Krisztussal, akinek minden szentmisén örömmel szolgálnak. 

A következő őszi találkozót a szászvári plébánián rendezik meg.

*

A Pécsi Egyházmegyében hagyomány, hogy a plébániákon szolgáló ministránsok évente három alkalommal találkozóra gyűlnek össze. Egy őszi és egy tavaszi közös program, nyáron pedig egyhetes tábor ad lehetőséget az újabb találkozásra, kötetlen együttlétre.

A szervezők a találkozókat mindig valamely nagyobb városban rendezik meg, ahol katolikus iskola is található; ősszel Baranya megyében, tavasszal pedig Tolna megyében gyűlnek össze a ministránsok.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szöveg és fotó: Mihovics Szebasztián papnövendék

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria