Mint kovásztól a kenyér… – Nagy sikert aratott idén is a Pécsi Egyházmegye családi fesztiválja

Hazai – 2023. augusztus 22., kedd | 20:18

Második alkalommal rendezte meg a Pécsi Egyházmegye a családokat, egyedülállókat, időseket és fiatalokat egyaránt megszólító Kovász családi fesztivált Pécsen augusztus 19-én. A mintegy harminc programelemet felvonultató rendezvényre összesen csaknem háromezer látogató érkezett. A rendezvény nyitott volt az éppen arra járók, a hitüket még keresők számára is.

A biztató előrejelzések ellenére a reggeli órákban az időjárás a szeszélyesebb arcát mutatta, ezért a szervezők a fesztivál püspöki megnyitóját és az első programját, a Veronaki zenekar gyermekkoncertjét a szabad térről a Magtár Rendezvényközpontba helyezték át.

Felföldi László pécsi megyéspüspök rövid köszöntőjében elmondta, hogy a Kovász fesztivál azért jött létre, hogy „találkozzunk, beszélgessünk, ünnepeljünk és erősítsük a kapcsolatainkat, hogy aztán a mindennapokban is megvalósítsuk és valóban megéljük a közösséghez, a családhoz való tartozás élményét. Ennek lényege és mélye a találkozás: önmagunkkal, a másik emberrel és a Teremtővel.”

A nap további szabadtéri programjait már az eredetileg tervezett helyszíneken tartoták meg: a Márkus Színház bábelőadását és a Hangoló zenés gyermekszínházi műsort a Püspöki Palota kertjében, a Ringató gyermekkoncertet és hangszersimogatót, valamint Gryllus Vilmos koncertjét a Rózsakertben tartották.

A székesegyház nyugati terén népi gyermekjátékokat lehetett kipróbálni, mely a felnőtteknek is szerzett derűs pillanatokat, a Barbakán-kertben ugrálóvár, kötélkert és élménylovaglás fogadta a betérőket. Egész nap részt lehetett venni kézműves-foglalkozásokon vagy a kerámiafestődében kipróbálni az alkotás örömét, emellett meg lehetett ismerkedni az íjászkodás és a vívás kulisszatitkaival. A Dóm téren egész nap kézművesek kínálták portékáikat.

A nap folyamán ingyenes tárlatvezetések indultak a Püspöki Palotában, a Dóm Kőtárban, a Püspöki KincsTárban és az Egyházmegyei Könyvtárban is, ahol minden korosztály hallhatott számára még ismeretlen történeti adatot, közelről láthatott régi könyveket és kipróbálhatta a fatáblás fóliánsemelést vagy a tonnás súlyokat tartó könyvespolcok mozgatását. Az Egyházmegyei Levéltár is látogatható volt a nagyközönség számára, ahol szabadon, idegenvezetés nélkül nyílt lehetőségük az érdeklődőknek keresztény hitünk és történelmünk legrégebbi írásos emlékeinek megtekintésére.

A Magtár Rendezvényközpontban Versegi Beáta Mária nővér, keresztény antropológus, szupervizor, coach, a Nyolc Boldogság Közösség pécsi alapításának vezetője előzetes regisztráció alapján személyes beszélgetéseket vezetett. A délutáni órákban a bonyhádi fiatalokból álló Menedék DicsBand koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők a rendezvényközpont előtti téren.

Az egyházmegye területén szolgáló szerzetesi közösségek tagjai is ellátogattak a rendezvényre; az egyházi, illetve karitatív feladatokat ellátó közösségek a palota kocsiszínében mutatkozhattak be. Személyesen lehetett találkozni a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász, a Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség, a Betegápoló Irgalmasrend, az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei, Pécsi Katolikus Egyetemi Lelkészség, a Ministráns Referatúra, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola, a Szent Szív Társaság, a Nyolc Boldogság Közösség, a Magyar Pálos Rend, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Cserkésszövetség, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete, a Házas Hétvége Mozgalom, a Pécsi Székesegyház Senior Akadémiája és a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársaival, önkénteseivel és tagjaival.

Idén is óriási sikert aratott a gyermekek körében a szabadnapos tűzoltók által a Palotakertben rendezett habparty, mely igazi felüdülést jelentett a kánikulai forróságban.

A tavaly felújított és a nagyközönség számára is megnyitott Rózsakert a fesztivál idején is egész nap nyitva állt a látogatók előtt, ahol az egyházmegye közétkeztetési konyhája, a „Magyarország étele” szakácsverseny bronzérmes helyezettje, a MannZa, ínycsiklandó streetfood-terasszal várta a betérőket.

A fesztivál este 18 óráig fogadta a látogatókat, majd a rendezvény szentmisével zárult a pécsi székesegyházban Felföldi László pécsi megyéspüspök – a fesztivál életre hívója és házigazdája – főcelebrálásával.

A liturgia után ráadásként a Hírës Pannónia Régizenei Együttes zenés áhítata zárta a programok sorát.

Felföldi László pécsi megyéspüspök azzal a szándékkal indította útnak 2022-ben a Kovász fesztivált, hogy az az egyházmegye egyházközségeiben élőknek lehetőséget adjon a kötetlen találkozásra és közösségi együttlétre, és ahogyan a kovásztól megkel a kenyér, úgy keljen meg, növekedjen és gazdagodjon Jézus Krisztus szeretetében a Pécsi Egyházmegye egyházközségeinek közössége.

A fesztivált jövőre is megrendezik augusztus 19-én.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria