Missziós karácsonyi koncertet tartottak Rómában a Sierra Leone utcáin élő lányokért

Megszentelt élet – 2023. december 27., szerda | 15:50

A Don Bosco Missions a római L'Auditorium Conciliazionéban december 25-én tartott idei karácsonyi koncertjével a Sierra Leonét sújtó emberkereskedelem és a gyermekprostitúció elleni küzdelemre hívta fel a figyelmet. A szervezet minden évben megszervezi az eseményt, hogy az egyes szalézi missziókra irányítsa a figyelmet, a szolidaritás szellemében ünnepelve a karácsonyt.

A Canale 5 olasz kereskedelmi televízióban december 25-én, főműsoridőben közvetített koncerten számos művész lépett színpadra, köztük Giusy Ferreri, Albano, Riccardo Cocciante, Alex Britti, Orietta Berti, Fabio Rovazzi, Alexia, Marcella Bella, a Piccolo Coro „Le Dolce Note” és még sokan mások; a poptól a rockig, a soultól a gospelig, az operától a kórusig minden műfajban láthattak produkciókat a nézők.

Sierra Leone a világ egyik legszegényebb afrikai országa, ahol a gyermekek 38 százaléka szenved krónikus alultápláltságtól. A kétségbeejtő állapot minden nap veszélyezteti egészségüket és életüket. A nyomor, a kiszolgáltatottság és a családok bevételi forrásainak hiánya azonban csak néhány a kiváltó okok közül, amelyekhez hozzájárulnak a 11 éve tartó véres belső háború súlyos következményei, a természeti katasztrófák – árvizek, földcsuszamlások, tüzek –, valamint a tragikus ebolajárvány. Az alultápláltság leginkább a legkisebbeket és a legsérülékenyebbeket sújtja,

A szaléziak három közösségben tevékenykednek az országban: Bo városában (Sierra Leone második legnagyobb városa, a déli országrész központja), ahol mezőgazdasági és lelkipásztori projekteknek szentelik magukat; Lungiban (tengerparti város), ahol több iskolát vezetnek; valamint Freetownban (az Atlanti-óceán jelentős kikötővárosa az ország nyugati részén), ahol két városrészben gondoskodnak a plébániáról, az iskoláról, az ifjúsági központról és a Don Bosco Fambulról (helyi civil szervezet, amely a Sierra Leonéban rendkívül kiszolgáltatott helyzetben élő kiskorúakat és fiatalokat segíti – a szerk.)

A szalézi rend tagjainak elköteleződése és munkája a fiatalok társadalmi és emberi fejlődését célozza, és a munka révén felkészíti őket arra, hogy szembenézzenek a nagyobb kiszolgáltatottsággal járó helyzetekkel. A cél a fiatalok oktatása és az önállóságuk biztosítása, az élet és a növekedés útjára vezetve őket.

2016-ban a Don Bosco Fambul központ létrehozta a Girls Shelter programot, melynek keretében létrehozták a szexuális kizsákmányolás áldozatául esett 9 és 17 év közötti lányok ideiglenes menedékhelyét. Biztonságos és barátságos környezetet kínálnak, amelynek célja a lányok védelme, társadalomba való visszailleszkedése, holisztikus megközelítést alkalmazva fizikai, pszichológiai, lelki, erkölcsi és szociális szükségleteik kielégítésére.

A cél a lányok védelme, rehabilitációja és reintegrációja a prostitúcióból. 2016-os indulása óta a Girls Shelter program révén több mint 550 lányt sikerült újra egyesíteni a családjával, oktatási lehetőségeket (formális és informális) és támogatást biztosítani a számukra. Az eredmények kiválóak, mivel közülük nagyon kevés lány tért vissza az utcára.

A lányokat a Sierra Leone-i szociális minisztérium, a gyermekügyi minisztérium munkatársai, valamint a Sierra Leone-i rendőrség családsegítő egysége irányítja – egy speciális telefonvonal (Don Bosco Child Line 323) segítségével – a szalézi menedékhelyre. Emellett a program szociális munkásai felkeresik azokat a helyeket, ahol a prostitúció a legelterjedtebb, és egy másik élet lehetőségét bemutatva meghívják a lányokat a menedékhelyre.

„Szeretnénk támogatni ezt a munkát, biztonságban tudni a kiszolgáltatott lányokat, utat biztosítani számukra a rehabilitációhoz, valamint visszailleszteni őket az oktatási rendszerbe és a társadalomba” – mondta Piotr Wojnarowski lengyel szalézi misszionárius, aki évek óta Afrikában tartózkodik, és jelenleg a Don Bosco Fambul igazgatója. A koncert során tanúságot tett arról a közönségnek, hogy mit is jelent egy misszionáriusnak egy ilyen jelentős projektnek szentelni az életét.

A szaléziak a jövőben szeretnének minél több lánynak segíteni; a 2024-es cél 180 fiatal lány segítése a következő tevékenységek megerősítésével: a bántalmazott lányok azonosítása és befogadása; kísérés a fizikai, érzelmi és pszichológiai gyógyulás útján, amely magában foglalja az étkezést, a szállást és a képzést; és végül a fiatal nők teljes társadalmi reintegrációja érdekében a nyomonkövetés és a családegyesítés. Emellett kiemelt feladat a gyermekek hatékony jogi támogatása, valamint a hálózatépítés, hogy a fiatalok támogatása a lehető leghatékonyabb legyen.

Forrás és fotó: Missionidonbosco.org/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria