Mit „csomagolj a hátizsákodba”, hogy örömteli legyen a nyár és elkerüld az internetes zaklatást?

Nézőpont – 2023. június 28., szerda | 19:06

Az olasz Carolina Alapítvány kidolgozta annak a „tízparancsolatát”, hogyan legyünk kedvesek egymással a digitális világban. Az alapítvány a bullying (kiszolgáltatott személy verbális, fizikai bántalmazása, zaklatása) áldozata, Carolina Picchio emlékére jött létre és a fiatalkorúak mentális egészségét hivatott védeni.

Íme, amit a hátizsákodba pakolhatsz, amire szükséged lesz nyári utadon, amely során talán a világhálón is jelen vagy:

A TISZTELET búvárpipája

Gondolkodj! Mielőtt elmondod az érveidet, engedd, hogy mások is elmondják a maguk érveit és gondolatait! Aranyszabály ez, amely érvényes a hétköznapi életben, de a cseten és a közösségi oldalakon is.

Az ÓVATOSSÁG védőhálója 

Ha nem is ijedsz meg az emelkedőn gyaloglástól, gondoskodj róla, hogy mindig ott legyen a háló alattad, amelyre számíthatsz. Ha problémád adódik az interneten, beszélj róla egy felnőttel, akiben megbízol. Könnyűnek tűnhet egyedül menni az úton, de együtt nagyobb utat tudunk megtenni.

A SZOLIDARITÁS kötele

Egy hajóban, vagy egy kötelékben haladó hegymászócsoportban mindenkinek megvan a maga feladata. Az egyes emberek jóléte meghatározza a csoport erejét. Ha egy iskolatársad vagy barátod közösségi oldala sértegetések tárgya, ha bántó kommenteket kap, ne nézz félre! Legközelebb te lehetsz az, akinek szüksége lesz segítségre.

Az EMPÁTIA búvárruhája

Amikor nem tudod, hogyan viselkedj valakivel, mindig hallgass a szívedre, és tedd fel magadnak a kérdést: „És ha ez velem történne?” A másik ember helyébe képzelni magunkat a leghatékonyabb módja annak, hogy megértsük, jó-e, amit teszünk, és igaz ez a digitális világban is.

A POZITÍV HOZZÁÁLLÁS iránytűje

Ha kétségeid vannak, hogy melyik irányba indulj, ne feledd, hogy a könnyű út nem mindig a helyes út. A világháló veszélyeit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ahhoz, hogy legyőzzük, először fel kell ismernünk őket.

A GONDTALAN KÖNNYEDSÉG szőnyege

Amikor nyaralsz, heverj le a fűbe vagy a homokba, és élvezd a pihenést! A netes értesítések várhatnak.

A HARMÓNIA objektívja

Milyen szünidő az, ahol nem fotózzuk le az emlékeket? Egy utazás, egy kaland, egy kirándulás megörökítése öröm, nem kötelesség. Mielőtt megosztanád a közösségi oldalakon, előbb élvezd a maga teljességében mindazt, ami történik veled.

A KÍVÁNCSISÁG fáklyája

Az igazi kalandok három dimenzióban történnek. Ami az okostelefonunk képernyőjén fut, azt bárhol megélhetjük. Engedd, hogy magával ragadjon a természet szépsége, és oszd meg ezt az élményt a barátaiddal is!

Az ÉLETERŐ kulacsa

A napernyő alatt vagy egy fenyőfa árnyékában lustálkodhatsz, ha élvezed, de nem vagy erre kárhoztatva, ha nem. A nyár a sport, a szabadtéri játékok, a futás és az úszás szezonja.

A DISZKRÉCIÓ ernyője

A nyári szünetben azt kívánjuk, bárcsak mindig sütne a nap, de néha hirtelen viharok keletkeznek. Védd a magánéletedet és a barátaidét is. Mielőtt megosztasz egy videót vagy fotót, gondold meg kétszer is. Az interneten örökre ott marad!

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Famiglia Cristiana

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria