Mit tehetünk az élőbb közösségekért? – Közös gondolkodás Szegeden a „pasztorális svédasztalon”

Hazai – 2024. március 4., hétfő | 16:45

Évek óta hagyomány, hogy februárban a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége összehívja az egyházmegye területén tevékenykedő szerzetesrendek és mozgalmak képviselőit a szegedi Katolikus Házba. Február 26-án a plébániai közösségek megerősítéséről gondolkodtak a szinódus sajátos módszerét, a Szentlélekben való beszélgetést alkalmazva.

A találkozó a „pasztorális svédasztal” nevet kapta, kifejezve, hogy a résztvevők a megélt örömöket és tapasztalatokat helyezik a közösbe, és így osztoznak egymással. Kondé Lajos pasztorális helynök köszöntőjében visszatekintett a szinodális folyamat eddigi szakaszaira. Az egyházmegyei szakaszban több jelenlévő is aktívan részt vállalt. A rendezvényen az őszi vatikáni ülésszakon alkalmazott módszer alapján folyt a tanácskozás.

A találkozó témáját Kopasz István mórahalmi plébános vezette fel. Vázolta az egyházközségek valóságát: csökkenő papi létszám, elszigeteltség, hiányosságok, mégis útkereső jó szándékkal a szívekben. A hívők fogyasztói szemlélete, hitbeli elkötelezettség csökkenése mellett kevesek aktivitása, akik sokat tesznek plébániájukért. Kopasz István javaslatokat és ötleteket fogalmazott meg: mit és hogyan tehetnek a mozgalmak, a szerzetesek és a lelkipásztorok együtt az egyházmegyéért, mindannyian együtt az élőbb közösségekért. A legfontosabb odafigyelni, mert „akinek füle van, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak”. Figyelni a püspök szavára, a képzett világiaktól ellesni módszereket, és figyelni az egyéni és közösségi továbbfejlődés lehetőségeire. A mozgalmak és szerzetesi közösségek mit adhatnak hozzá? A legnagyobb ajándék az egyházmegye számára, ha mindenki éli a maga karizmáját, és keresi a módját, hogyan ajándékozhatja azt a közösségek épülésére.

A rövid gondolatindító beszéd után kiscsoportos körök alakultak, amelyekben egymás figyelmes meghallgatása volt a középpontban, majd rövid, csendes egyéni imaidő következett az Oltáriszentség jelenlétében, ezt újabb kiscsoportos beszélgetés követte. A beszélgetőkörök végén pedig arra kérték a résztvevőket, ki-ki fogalmazza meg, mit visz tovább ebből az estéből.

A közös munka után vacsorával ért véget a „pasztorális svédasztal” idei alkalma, ahol a beszélgetés, a tettek és az imádság lüktetőx együttműködését tapasztalhatták meg a résztvevők.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria