Modern campusszá vált Heiligenkreuz, a papképzés ausztriai központja

Kitekintő – 2015. május 1., péntek | 18:14

A filozófiai és teológiai főiskolát 1802-ben hozta létre a ciszterci rend. Mára a papképzés ausztriai központjává lett a XVI. Benedekről elnevezett intézmény. Egy átépítés révén modern campus jött létre az alsó-ausztriai településen. A létesítményt április 30-án áldotta meg Schönborn bíboros.

 
KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Előadó- és szemináriumi termekkel, könyvtárral, médiateremmel bővül a heiligenkreuzi főiskola, és modern, nyitottságot sugárzó egyetemi campusszá válik. Magas színvonalú szakmai képzést nyújtó intézmény a spiritualitás, a hivatások megerősítését és elmélyítését is szolgálja – mutatta be a főiskolát Pater Karl Wallner OCist. rektor. A bővítésre az évről évre mind több jelentkező miatt volt szükség, 1992 óta ugyanis 62-ről 274-re emelkedett a hallgatók létszáma.

Az új épületet Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek áldotta meg. Az átadáson jelen volt Peter Stephan Zurbriggen apostoli nuncius, Ludwig Schwarz püspök és Andreas Laun segédpüspök.

A főiskola hallgatói imakilenceddel készületek az átadó-avató ünnepségre. A bölcsesség, az értelem, a tanács, az erő és az állhatatosság, a tudomány, a buzgóság ajándékáért, az egyház egységéért, Mária közbenjárásáért ajánlották fel imáikat.

Az 1802 óta működő főiskola 2007-ben vette fel XVI. Benedek nevét, és pápai jogú intézmény lett. A II. József utáni években a szerzetes-utánpótlás képzésére létrehozott iskola ma Ausztria, sőt az egész német nyelvterület számára a papképzés és hivatáspasztoráció központjává nőtte ki magát.

Jelenleg a 274 hallgatóból 160 a papnövendékek száma, továbbá a már egyházi hivatásukat végzők közül 28 nő és 86 férfi tanul az intézményben. Ausztrália kivételével minden kontinensről érkeztek diákjaik: közülük 92-en Ausztriából, 89-en Németországból, 12-en Vietnamból és 5-en Svájcból származnak.

A bővítés mellett 2012-ben döntöttek. Nem volt könnyű döntés, mert Heiligenkreuznak semmilyen anyagi forrása nem volt ilyen nagyszabású projekt véghezvitelére – mondta Karl Wallner. – A megvalósítás költségeinek legjelentősebb részét adományokból fedezték, 5,5 millió euró adomány gyűlt össze. Az alsó-ausztriai tartományi támogatás és az osztrák püspöki konferencia hozzájárulásával adósság nélkül épült meg a campus.

Az iskola képzési kínálata azokat a fiatalokat szólítja meg, akik a megszentelt élet valamelyik hivatását gyakorolják, illetve arra készülnek. Így a papnövendékek mellett leendő szerzetes hallgatóik is vannak. A fő hangsúlyt a képzés színvonalára helyezik, felkészült teológusokat szeretnének képezni, a 21. század papjait és szerzeteseit – fogalmaz a rektor. Fontos része ennek a kritikai gondolkodás, az önreflexió, illetve a saját hit és spiritualitás ápolásának képessége.

Ősztől a most létesített médiakompetencia-központnak köszönhetően külön képzés indul az új médiumok használatának elsajátítására. Karl Wallner szerint a média alapvetően nyitott az egyház által kínált témákra, de az egyház nem tud erre megfelelően válaszolni, mert nincsenek ezen a téren képzett papok, szerzetesek. A képzés fontos része a közösségi média megismerése.

Heiligenkreuzban önálló papi szeminárium is működik. A Leopoldinum Heiligenkreuz egyházmegyék feletti intézet. Itt 12 egyházmegye 38 papnövendéke tanul, a ciszterci szerzetesek mellett hét rend vesz részt a képzésben. A szeminárium korösszetételét tekintve is nagy szórást mutat: a hallgatók 20 és 52 év közöttiek.

„A szükség találékonnyá tesz” német közmondás jegyében találtak megoldást a helyhiányra. A szeminárium kertjében tíz lakókonténert állítottak fel, hogy el tudják helyezni a növendékeket. Őszre készül el a szeminárium kollégiuma, melyet november 15-én fog felavatni Gerhard Ludwig Müller bíboros. A háromemeletes épületben 26 egyszerű szobát alakítanak ki.

A most létrehozott könyvtár állományát egy 250 ezer kötetből álló adomány alapozta meg. 2013 nyarán a megszüntetett benediktbeuerni főiskola állománya Heiligenkreuzba került.

Az 1133-ban alapított heiligenkreuzi apátságban jelenleg nyolcvan szerzetes él. Tevékenységük része a plébániai lelkipásztori szolgálat, filozófiai és teológiai főiskolájukon 1802 óta nyújtanak lelkipásztori képzést. Liturgikus életükben nagy hangsúlyt fektetnek a kórusimára, mely nyitott a látogatók előtt.

Fotó: Phil.-Theol. Hochschule Benedikt XVI. Heiligenkreuz

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria