Módszertani képzést tartottak Győrben a jegyesfelkészítést végző házaspároknak és lelkipásztoroknak

Hazai – 2023. február 16., csütörtök | 14:50

A házasság hete bevezetéseként a Győri Egyházmegye Családbizottsága három alkalomból álló (február 11., március 4. és 25.) képzést indított a jegyesfelkészítésben közreműködő vagy a jövőben ilyen szolgálatban segíteni szándékozó lelkipásztorok, valamint szentségi házasságban élő házaspárok számára.

Napjainkban egyre több pozitív üzenet is megjelenik a médiában a házassággal és a családi élettel kapcsolatban. Így ez a képzési lehetőség is kiváló alkalom azon paptestvérek és házaspárok számára, akik az Egyházban jegyesfelkészítésben tevékenykednek vagy szívesen vállalnának a későbbiekben ilyen feladatokat. A gyakorlatorientált szakmai képzés célja, hogy az Egyházban működő, jegyesfelkészítésben részt vállaló lelkipásztorok és önkéntes házaspárok professzionális módszertani támogatásban részesüljenek, és így megújult lendülettel tudják segíteni a szentségi házasságra készülő párokat. 

A tervezett témák lefedik a házasság valamennyi vetületét; köztük az önismeret, a családi élet, az önértékelés, a kommunikáció, a szeretetdimenziók, a konfliktuskezelés, a férfi-női különbségek, a szexualitás, a családtervezés, a gyermeknevelés, valamint a szentségtan kapcsolódó kérdéseit.

A képzés vezetői a hazai „»Boldogabb családokért« Családi Életre Nevelés” (CSÉN) program kiemelkedő szakember házaspárja, Hortobágyi Tibor és Hortobágyiné Nagy Ágnes, akik alapítói és szakmai felelősei a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesületnek (SZÉK Egyesület), valamint elindítói voltak a Parázs Pasztorális Központnak. Ez utóbbi szervezet a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Ifjúság- és Családpasztorációs Központja és kateketikai irodája, amely országos szinten is meghatározó szakmai háttérrel, tapasztalatokkal, valamint megosztásra érdemes jó gyakorlatokkal rendelkezik a jegyesfelkészítés, vagyis a családi életre nevelés és az életvédelem terén. 2013-ban a Hortobágyi házaspár párkapcsolati műhelyt is indított Néma Attilával és Ellával.

A Győrben zajló képzéssorozat első alkalmát február 11-én tartották a Brenner János Hittudományi Főiskola dísztermében.

A programra tizenkilenc házaspár, három lelkipásztor és hét kispap jelentkezett, ami kiváló lehetőséget teremt az egyházi személyek és világiak együttműködésére. Az első képzési alkalommal is jól megmutatkozott az a módszertani gazdagság, amelyet a gyakorlott és elkötelezett házaspár hozott a résztvevőknek. A kiindulási kérdés az volt, hogyan tudnak vonzó és hatékony felkészítést nyújtani a jegyeseknek. Hangsúlyozták, hogy nem „oktatásként” érdemes kommunikálni azt az interaktív, élmény- és értékalapú folyamatot, amelyre meghívják az érdeklődőket, hiszen napjaink fiataljai sokkal inkább el tudják fogadni a nagy fokú szabadságon alapuló „felkészítés” megközelítést, mintsem a sokkal merevebbnek tűnő „oktatás” hangsúlyozását.

A bizalmi légkört már a bemutatkozás során is sikerült kialakítani a résztvevők, valamint a résztvevők és a képzők között, hiszen a Hortobágyi házaspár számos mély személyes példát és izgalmas feladatot hozott sok-sok éves gyakorlatukból. Hangsúlyozták, hogy a néha meghökkentő, de a valós életből származó tapasztalatok nyitottabbá teszik a felkészítésen jelen lévő párokat is, így sokkal könnyebb lebontani azokat az esetlegesen meglévő félelmeket és falakat, amelyek például abból adódnak, hogy a jegyespár egyik vagy másik tagja zárkózottabb, más felekezethez tartozó, vagy akár kevésbé egyházközeli környezetből érkezett.

Sok esetben a „jegyespárok” már akár hosszú évek óta együtt élnek, így számos értékes és mély tapasztalattal rendelkeznek a közös életükből – hangzott el a képzésen. – Szükséges megtalálni azokat a sarokpontokat is, amelyek segíthetik őket az Egyház által javasolt út megtalálására és az azon való elindulásra, továbbhaladásra.

A nap során számos hasznos gyakorlati feladatot, beszélgetésindító ötletet és kérdést kaptak a résztvevők: például utakat ábrázoló képek kapcsán beszéljék meg, hogy személyes életük mely állomásán vannak; állítsanak össze külön-külön az életükkel kapcsolatos fontossági sorrendlistát, amelyben olyan tényezők szerepeltek, mint Isten, a társuk, saját maguk, a munkájuk, az anyagiak, a szüleik, a gyermekeik, a hobbijuk; különféle tárgyakhoz kapcsolódóan beszéljék meg az őket aktuálisan foglalkoztató témákat; írják le, hogy milyen kérdéseket tennének fel egy professzionális és tapasztalt házassági tanácsadónak.

Ezeket párban, kiscsoportban és plenáris beszélgetések során dolgozták fel.

Szóba kerültek a különféle életszakaszok és a szükségszerűen bekövetkező krízishelyzetek kezelésének kérdései is, amelyek bemutatásához és a jegyespárokkal történő átbeszéléséhez számos hasznos és kreatív módszertani eszközt mutatott be a Hortobágyi házaspár: feladatlapokat, mindenki által elkészíthető fogalomkereső kártyákat, jól szemléltethető „boldogság – válság”-diagramot a szerelem három dimenziójáról.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Pongrácz Attila, Lőrincz Klaudia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria