Muszlimok és koptok örömmel várják Egyiptomba Ferenc pápát

Ferenc pápa – 2017. április 21., péntek | 15:48

Ferenc pápát a béke hírnökeként várják Egyiptomba, ahol kétnapos látogatása keretében az Al-Azhar szunnita egyetemen rendezett április 28-i békekonferencián is részt vesz.

„Ferenc pápa egyike a legnagyobb vezetőknek, akik képesek elvezetni a világot a béke és a biztonság felé. Ezért döntöttünk úgy, hogy újra fölvesszük a párbeszéd fonalát, mivel mérsékeltnek és a béke emberének tartjuk, melyek egyben a mi célkitűzéseink is. Elhatároztuk tehát, hogy együttműködünk vele, és reméljük, hogy a konferencia fényt hoz ebbe a szomorú időszakba, amelyet ma élünk az immár világszerte lecsapó terrortámadások közepette” – nyilatkozta a Sir olasz katolikus hírügynökségnek Abdel Rahman Moussa nagykövet, az Al-Azhar nagyimámjának külügyi tanácsosa.

A szentatya jövő pénteken és szombaton, vagyis április 28–29-én Egyiptomba utazik, ahol a helyi katolikus püspökökkel és II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárkával is találkozik.

A kopt pátriárka is a béke és az igazság valódi tanúságtevőjének tartja Ferenc pápát. „Bárhová is megy, elviszi a legkiszolgáltatottabb és legtöbbet szenvedő emberek hangját. Bárhol is legyen, béke van. Ezért örülünk ennek a látogatásnak” – mondta a kopt vezető, aki emlékeztetett a pápa meghatározására, miszerint a keresztényeket összeköti a „vér ökumenizmusa”. Az Úr vértanúi mindenütt ott vannak. Megerősítik a kereszténységet mindenütt, ahol elterjedt, és erősebbé teszik a hitet. Vérük tartja meg az Egyházat az idők folyamán, és erősíti meg a nehézségekben.

II. Tavadrosz kiemelte, hogy sajátos kötelék fűzi a pápához, amelyet jól jelképez a május 10-i közös imádság a katolikusok és kopt ortodoxok közötti testvéri szeretet ünnepén. Ezt a dátumot közösen határozta meg a két keresztény vezető III. Senuda kopt ortodox pátriárka vatikáni látogatásakor, amikor 1973. május 10-én találkozott VI. Pál pápával. Ezt a kapcsolatot erősítette meg Ferenc pápa levele, melyet Tavadrosz pátriárkának küldött húsvét alkalmából. Ebben így ír: „A sötétség, a kudarc és a bűn legyőzhető, és egy új út kezdete lehet. A keresztény egyházak vállaljanak egyre mélyebb szolidaritást az evangélium hirdetésében, azokat szolgálva, akik a leginkább rászorulnak.”

Az Al-Azhar békekonferenciájára több mint kétszáz résztvevőt hívtak meg a világ minden tájáról. A szunnita egyetem vezetői mellett jelen lesznek a főbb közel-keleti egyházak képviselői, akik valamennyien szeretnék elmélyíteni a párbeszédet.

Az a feladatunk, hogy együtt dolgozzunk, és partnerek legyünk a béke keresésében – nyilatkozta Abdel Rahman Moussa. A jelenlegi feszült helyzettel kapcsolatban – utalva a legutóbbi, virágvasárnap történt egyiptomi merényletekre – leszögezte: a terrorizmusnak nincs vallása, nincs hazája, és egyetlen vallás sem engedheti meg, hogy embereket öljenek. A terrorizmus nem válogat muzulmánok és nem muzulmánok között, hanem terrorizálni akarja az embereket, és bizonytalan légkört akar teremteni. A nagyimám tanácsosa bejelentette, hogy a békekonferencia végén zárónyilatkozatot tesznek közzé, amely békefelhívás lesz az egész világon a terrorizmus megfékezésére.

A pápa kairói látogatása idején a nagyimám meghívására jelen lesz Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is. Részt vesz a békekonferencián, jelezve, hogy az ökumenikus és a vallásközi párbeszéd határozottan halad előre a maga útján – írja a L’Osservatore Romano vatikáni napilap.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va (Ferenc pápa és az al-Azhar egyetem főimámja a Vatikánban)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria