Művészettel Istenhez – Könyvbemutatót tartottak a nyíregyházi Görögkatolikus Múzeumban

Kultúra – 2024. január 20., szombat | 17:30

Első alkalommal tartottak könyvbemutatót az új nyíregyházi kulturális térben, a Görögkatolikus Múzeumban. Január 17-én a Legeza László által szerkesztett, Művészettel Istenhez című tanulmánykötettel ismerkedhettek az érdeklődők.

A rendezvény elején Szabó Irén, a Görögkatolikus Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Az intézményvezető a kötet tematikájához hű gondolatokkal vezette be az előadást: „Az igazi művészek nem nagy egyéniségek, hanem nagy médiumok” (Kárpáti Tamás).

A művészet léte a természetfelettinek legékesebb bizonyítéka.” (Kisléghi Nagy Ádám)

A szerkesztő, Legeza László a kötetet szükségszerűen életre hívó körülményekről beszélt, a kereszténység és a vallás helyzetéről, valamint az emberben megfoganó hit és a művészet viszonyáról.

Majd bemutatta a könyv huszonkét szerzőjét, akik a különféle művészeti ágak aktív művelői a népművészettől, a textilművészeten keresztül az építészetig – csak néhány példát említve.

Az est során az egyik szerző, a verséneklés és énekmondás témakörében író Török Máté, a Misztrál Együttes egyik alapító tagja megzenésített verseket adott elő.

Legeza László kötete egy sorozat harmadik része: Rágalmak és valóság, valamint Természettudománnyal Istenhez címmel korábban megjelent könyvei szintén a hit és vallás témáját boncolják különféle aspektusokból.

A könyvbemutatót megtisztelte jelenlétével Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is.

Az estről készült riport ITT meghallgatható.

A nyíregyházi rendezvényen közreműködött Nagy Csaba tárogatóművész.

*

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kossuth Rádió A hely című műsorában január 22-én 11.07 és 11.30 között a Görögkatolikus Múzeumot mutatják be a hallgatóságnak.

Február 20-án Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök tárlatvezetésén vehetnek részt az érdeklődők a nyíregyházi Görögkatolikus Múzeumban.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria