Nagy a csábítás, hogy elszakadjunk az isteni és emberi értékektől – Székely búcsú Kismányokon

Hazai – 2022. október 10., hétfő | 18:10

A Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége szervezésében idén is megrendezték a zarándoklattal egybekötött székely búcsút, amelyhez kapcsolódva október 8-án a Tolna megyei Kismányokon celebrált szentmisét Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke a Magyarok Nagyasszonya-templomban.

A bonyhádi Szeplőtelen Fogantatás templomtól kora reggel gyalogos zarándoklat indult Kismányokra, ahol 1989-ben azzal a szándékkal épült a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére felszentelt templom, hogy a Bukovinából áttelepült székelyeknek legyen egy közös zarándokhelyük. A templom különlegessége a szentély előtt álló székelykapu, ereklyéje pedig a bukovinai Hadikfalváról érkezett, hársfából készült Mária-szobor.

A hívek között sokan voltak, akik székelyföldi viseletbe öltözve érkeztek a liturgiára. Akiknek már nem jutott hely a templomban, azok rögtönzött kivetítőn követhették a szertartást.

Tamás József nyugalmazott segédpüspök köszöntőjében felidézte: a templom építtetői azt szerették volna, hogy „legyen ez a templom Csíksomlyó az itt élő székelyek számára”, ahol kifejezhetik és ápolhatják a Szűzanya iránti tiszteletüket és közbenjárását kérhetik – mint ahogyan ezt a székelyek a Székelyföld Mária- és búcsújáró kegyhelyén is teszik.

A szónok szentbeszédében a hallgatósághoz fordulva hangsúlyozta: „Őseitek nagy utat tettek meg a Székelyföldről Bukovinán keresztül, míg eljutottak idáig. Sok mindent kellett elviselniük – elviselnetek, de bármi történt, nem szakadtatok el a Jóistentől, bíztatok benne, tiszteltétek a Boldogságos Szűzanyát, közbenjárását kérve megmaradhattatok, és ma itt élhettek. Kövessétek őseitek hitét, akik előttünk jártak a hit fényében, hogy megmaradhassanak Isten nagy szeretetében.”

 

A 21. században újabb és újabb kihívásokkal kell szembenéznünk – elmélkedett a nyugalmazott segédpüspök. – Nagy a csábítás, hogy elszakadjunk a múlttól, azoktól az emberi és isteni értékektől, amelyeket keresztény hitünkben nagyra értékeltünk és tartunk. A mai liberális világ emberségünkből, hagyományainkból szeretne kifosztani, és olyan masszává összegyúrni, amivel azt lehet csinálni, amit akar. Szeretnének elszakítani a gyökereinktől, pedig ha egy virágot levágnak a gyökeréről, csak ideig-óráig díszeleg, azután elhervad.

Ha a gyökereinktől, keresztény és népi értékeinktől, hagyományainktól elszakítanak, olyanokká válunk, mint egy birkanyáj, amelyet hol ide, hol oda terelgethetnek

– mutatott rá Tamás József.

A nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspök kiemelte: a mai világban a pénz a legnagyobb úr, egyes hatalmasságok általa próbálják önmagukat isteníteni, és mindnyájunkat a pénz uralma alá hajtani azzal az ördögi kísértéssel, amellyel a gonosz még Jézus Krisztusnál is próbálkozott, amikor azt mondta neki: „Mindent, amit látsz, neked adok, ha leborulva imádsz engem.” A pénzben megtestesülő hatalomnak az a kísértése, hogy tönkretegyen minden isteni és emberi értéket, amely által az ember valóban emberséges lehet, vagyis az lehet, akinek az Isten megalkotta a maga képére és hasonlatosságára.

A szónok Mécs László papköltő szavaival buzdított a kísértéssel szembeni ellenállásra: Ahogy a pisztrángok megtanultak az árral szemben úszni, nekünk is úgy kell a helyünket megtalálni a mai világban, fölvenni a küzdelmet, és nem engedni, hogy a szirénhangok elcsábítsanak, messze sodorjanak a Jóistentől.

Őseink ragaszkodtak Istenhez, igazán vallásos emberek voltak, mert felismerték, amit az Úr Jézus a sziklára épített házról megfogalmazott a hegyi beszédben, és amit Szent István királyunk is a legfontosabbnak tekintett, ahogy az okos ember sziklára: Istenre és a vallásos életre építi a maga házát. Mi is építsük a magunk életét a hitre mint sziklára, amely kiállja az élet viharait.

Őseink ragaszkodtak a Szűzanyához, tisztelték, miképpen Szent István királyunk is, aki halála előtt a Boldogságos Szűz kezébe tette országát és népét.

Ahogy Prohászka Ottokár, Székesfehérvár egykori püspöke fogalmazott a honfoglalás 1000. évfordulóján: „Ha ez a nép a Szűzanya erényeit az életébe beleoltja, akkor fertőbe nem jut, és nem pusztul el.” Ha úgy tudunk hinni, ahogyan a Szűzanya hitt a Jóisten angyali üdvözletben küldött szavainak, és úgy tudunk engedelmeskedni, ahogyan ő, ha mi is olyan alázatosak tudunk lenni és úgy tudjuk szolgálni Istent, ahogyan Mária szolgálta földi életében egyszülött fiát és szolgál most minket, akkor az életünk emberi élet marad, és olyanná lesz, amilyennek a Jóisten elképzelte azt. „Legyen nékem a te igéd szerint” – az életünk helyzeteiben ki kell tudni mondani ezeket a szavakat, amiket Mária felelt az angyalnak, mert Isten jobban tudja, mi válik nekünk javunkra, mi munkálja számunkra az üdvösséget – elmélkedett Tamás József.

A búcsús szentmise püspöki áldással zárult, majd a találkozó a székely porta udvarán koszorúzással, valamint a székely csűr átadásával és megáldásával ért véget.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria