Véget ért a nemzetközi gregorián fesztivál – VIDEÓVAL

Kultúra – 2014. július 14., hétfő | 11:57

Nagy érdeklődés kísérte a július 3. és 6. között Vác és Budapest templomaiban tartott VI. Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivált – tájékoztatta szerkesztőségünket Varga László zeneigazgató, a váci székesegyház karnagya.

A találkozót Béres György vezetésével a Gregorián Társaság, valamint a Váci Egyházmegye rendezte, „Örvendeztem, amikor azt mondták nekem: az Úr házába megyünk” mottóval.

Amint arról korábbi hírünkben is olvashattak: a püspöki városba tizenkét schola érkezett Ausztriából, Írországból, Japánból, Németországból, Olaszországból, Szlovákiából és Magyarországról (Kassáról, Bécsből, Pozsonyból, Maynoothból, Münchenből, Essen-Werdenből, Rómából, Budapestről, Diósdról, Szolnokról, Isaszegről és Vácról).


A scholák egyházzenei áhítatok keretében és a liturgikus alkalmakon egyaránt Istent dicsőítették énekükkel. A piaristák, a fehérek és a barátok temploma, csakúgy, mint a székesegyház, három napon át zengett az énektől. A gregorián ének mellett a korai többszólamúság és a klasszikus vokálpolifónia legszebb alkotásai is felcsendültek. A szentmiséken – amelyeket Seregély István érsek, Varga Lajos segédpüspök és Beer Miklós megyéspüspök, az egyházmegye főpásztora, az Országos Magyar Cecília Egyesület püspök-elnöke celebrált – minden schola megszólalt.

 

Képek: a Váci Egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria