Nagy László emléktábláját avatták fel Pápán

Kishírek – 2024. február 9., péntek | 14:15

A háromszoros József Attila-díjas, Kossuth-díjas és nemzetközi Botev-díjas népi író-költő, műfordító, grafikus, a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola egykori diákja, Nagy László emléktábláját a napokban avatták fel az intézményben – közölte oldalán a Veszprémi Főegyházmegye január 31-én.

A helyi Petőfi Városbarát Egylet (PVE) adományaként felállított, bronz portréplakettel ellátott tábla avatásán Kovács Krisztina iskolaigazgató mondott avatóbeszédet, melyben kiemelte, hogy egy év múlva, 2025-ben lesz Nagy László születésének 100. évfordulója.

Nagy László a Pápához közeli Iszkázon született, a néhai pápai Államilag Segélyezett Római Katolikus Polgári Fiúiskolának volt a diákja. Idén éppen 100 esztendeje alapították ezt a katolikus iskolát, amelyre a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola – jelenleg egyedüli római katolikus egyházi iskola a városban – szellemi jogutódként tekint. Az egykori Római Katolikus Polgári Fiúiskolát később Államilag Segélyezett Római Katolikus Polgári Fiúiskolának neveztek. Nagy László 1938 és 1941 között volt a tanulója.

„Ezzel a táblával kívánunk büszkén emlékezni és emlékeztetni mindenkit e falak között a valamikori Római Katolikus Polgári Fiúiskolára és Nagy László költőre. Pápán a római katolikus oktatás méltó folytatója és a hajdani római katolikus iskolák emlékének méltó őrzője a mi iskolánk. Ezért joggal lehet Nagy Lászlónak, a hajdani római katolikus polgári híressé vált tanulójának, hazánk jeles irodalmi, művészeti személyiségnek ebben az intézményben is egy emlékjele.” – hangsúlyozta az intézményvezető.

A PVE ügyvivője, Kerecsényi Zoltán a költő Évszakok című versét olvasta fel az egybegyűlteknek. A tisztelet koszorúját Kovács Krisztina és Barabásné Hegedüs Tímea igazgatóhelyettes együtt helyezték el a felavatott tábla alá. Az ünnepi program az iskolai könyvtárteremben a PVE önkénteseinek műkedvelő kerekasztalával zárult.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye; Szent István Római Katolikus Általános Iskola

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria